Рехабилитационен център-София

Центърът беше официално открит през април 2011 г. През месец юли приехме първите си клиенти.

Услугите, които предлагаме в момента са:
компютърно обучение;
обучение за работа с говорещ мобилен телефон;
браилова грамотност;
английски език;
обучение по ориентиране и мобилност;
обучение за усвояване на полезни умения;
музикална терапия;
консултации с психолог.

Центърът е оборудван с най-съвременни технически помощни средства за бита – говореща кухненска везна, уред за поставяне на говорещи етикети „Pen friend”, апарат за разпознаване на цветовете, говорещ кухненски таймер, лъчев термометър за тяло и стая, говорещ кантар за теглото, очила с инфрачервен лъч, които с променящ се вибриращ сигнал Ви предупреждават за приближаващо препятствие и т.н.  

При нас  квалифицирани специалисти ще ви обучат да работите с документи, да ползвате интернет, електронна поща и всичко, което Ви интересува.

Говорещите програми за мобилни телефони все по-широко навлизат в живота ни. Вашият мобилен телефон вече може не само да говори, но с помощта на GPS система за навигация  да Ви помогне да се ориентирате в градската среда или дори да Ви съобщава спирките при пътуване в транспорта. Ако Вашият мобилен телефон е подходящ модел, ние можем да го накараме да говори и да Ви бъде помощник в ориентирането.

Истинският ключ към грамотността е брайлът. След сравнително кратък курс в центъра Вие можете да научите брайл. Това означава самостоятелно да   четете и пишете. За Вас ще бъдат достъпни и книгите на Националната брайлова библиотека в Национално читалище „Луи Брайл-1928”.

С интегрирането на България в Европейския съюз все по-важно става владеенето на чужди езици. Това е и ключов фактор за започване на работа в днешно време. Сега при нас можете да изучавате английски език.  Предоставяме материали на брайл, едър печат и аудиоформат. Имаме групи за начинаещи и напреднали.

Ако се стремите  към по-голяма самостоятелност, имате нужда от съвети за поддържане на дома \почистване, гладене, готвене и т.н.) заповядайте в нашите групи по полезни умения.

Ако не искате винаги да зависите от придружител нашите инструктори по мобилност ще Ви съдействат да усвоите работата с белия бастун и да се придвижвате по най-удобните за вас маршрути.

Музикотерапия е използването на музика и/или музикални елементи (звук, ритъм, мелодия или хармония) под формата на превенция,  рехабилитация или лечение. Може да се прилага групово и индивидуално. Музикотерапевтът ни помага да развием потенциала си и да възстановим душевното си равновесие.  
Музикалната терапия в Центъра за рехабилитация и социална интеграция в София се води от Георги Холянов – дългогодишен преподавател в училището за незрящи „Луи Брайл”. Негови песни са изпълнявани от Йорданка Христова, Маргарита Хранова, Росица Кирилова. Композира и музика за деца.

Ако все още имате съмнения относно ползата от професионалната психологическа подкрепа каним ви да посетите лекциите и беседите в Центъра. Те обхващат въпроси и проблеми, съпътстващи живота на един незрящ човек, но и такива от общочовешки характер – как най-ефективно да управляваме живота си, как да подхождаме към трудностите и пр. Ако имате личен проблем или се колебаете как да постъпите в определена ситуация психологът на Центъра е на ваше разположение. Споделянето ще Ви успокои и облекчи и ще бъдете в състояние да вземете най-подходящото за Вас решение.

Голямото кино вече е достъпно и за незрящите. Комбинацията от качествена уредба с перфектен звук и картина, голям екран, хитови заглавия и детайлното описание на случващото се на нашия аудиодискриптор са гаранция че ще прекарате няколко вълнуващи часа в компанията на Брат Пит, Анджелина Джоли, Робърт де Ниро, Леонардо ди Каприо, Йоана Буковска, Владимир Пенев, Христо Шопов, Захари Бахаров, Радина Кърджилова и други лица, познати от  кино или театралната сцена от близкото и по-далечното минало до наши дни.

Ако искате да станете по-самостоятелни и квалифицирани и да повишите увереността в собствените си сили заповядайте при нас! От Вас се иска единствено да подадете молба и декларация – в дирекция „Социално подпомагане” в района, където живеете. Носете с Вас и копие от Вашата социална оценка, ако сте я загубили, в дирекцията ще Ви предоставят копие. В случай, че имате проблеми с подаването на документите, ние ще Ви окажем пълно съдействие.  Таксата за обучението в нашия център е 5% от Вашия доход, или на брой преподадени часове – както е по-изгодно за клиента. Ако плащате 5% от дохода си, можете да ползвате всичките ни услуги без оглед колко часа представлява това.

Уважаеми бъдещи клиенти!
знайте, че слепотата не е инвалидност, а досадна спътница в живота. Вие можете да правите повече неща, отколкото сте предполагали. Не можем да Ви обещаем единствено, че ще Ви научим да карате кола. Всичко друго е по Вашите и нашите сили.

Център за социална рехабилитация и интеграция за хора със зрителни увреждания
Град София
Директор:
Йордан Младенов
Адрес:
 П.к. 1002, Ул. „Цар Симеон” 110

Тел. 80 33 549
e-mail: rehcentre@abv.bg
WEB адрес: http://csri.bg