Предстоящи прожекции на адаптирани филми за незрящи в Дома на киното

 

 

 

„Кино РЕЗОНАНС – място за култура

 

и търсещи умове“ представя

 

КИНО за НЕЗРЯЩИ

 

 

 

Като част от събитията на международния проект КИНО РЕЗОНАНС, в Дома на киното са предвидени прожекции на ПЕТ филма, специално адаптирани за публика със зрителни проблеми.

 

 

 

30 април *СЪБОТА* 14:00 часа

 

 

 

„ЛУДЕТИНИ“

 

на Паоло Вирдзи

 

 

 

С премиера в „Петнайсетдневката на режисьорите” в Кан, творбата на Паоло Вирдзи среща зрителите с две дами, настанени в  психиатрична клиника в Тоскана. Животът ги събира по случайност, те не се поколебават да грабнат шанса и да избягат заедно и се оказват в приключение, което ще промени съдбата им завинаги... Превърнал се в любимец на публиката на фестивалите във Валядолид и Варшава, този филм завладя и сърцата на киноманите в България, благодарение на великолепните актриси Валерия Бруни Тедески и Микаела Рамацоти.

 

 

 

ТРЕЙЛЪР >>> https://youtu.be/QMG9_kY-liI

 

 

 

 

 

* * *

 

14 май *СЪБОТА* 14:00 часа

 

 

„МАРТИН ИДЪН“

 

на Пиетро Марчело

 

 

 

Това е първият пълнометражен игрален филм на известния италиански документалист Пиетро Марчело, забележителна екранизация по едноименната класика на Джек Лондон. Действието във филма е пренесено в Неапол, където бедният и необразован моряк Мартин (в ролятаЛука Маринели, една от звездите на Италия и сред най-търсените актьори в момента) изживява възхода и падението на страстната си любов към богатата Елена (Джесика Креси). Решен да сбъдне мечтата си да се ожени за нея, Мартин се превръща в успешен писател, едва след като осъзнава горчивата истина, че всички около него се интересуват само от славата и богатството му… Световната премиера на „Мартин Идън“ бе на фестивала във Венеция, където филмът е сред номинираните за „Златен лъв“, а Лука Маринели получава престижната награда „Coppa Volpi“ за най-добър актьор.

 

 

 

ТРЕЙЛЪР >>> https://youtu.be/HHpR3C_ZeBI

 

 

 

 

 

* * *

 

17 май *ВТОРНИК * 13:30 часа

 

 

„ПЪТЕШЕСТВИЕТО НА ПРИНЦА“ на Жан-Франсоа Лагиони

 

и Ксавие Пикар

 

 

 

Този увлекателен анимационен филм разказва за възрастен потомък на знатен маймунски род, попаднал по случайност на непознат бряг. Ранен и объркан, той е открит от 12-годишния Том, който го завежда при родителите си – двойка учени, отхвърлени от тяхната общност, защото вярват в съществуването на друга цивилизация от маймуни. С помощта на Том благородникът опознава обществото, за което не знае нищо. Филмът е изключително подходящ за детска аудитория!

 

 

 

ТРЕЙЛЪР >>> https://youtu.be/tRkZ_FTeBiA

 

 

 

 

 

* * *

 

24 май *ВТОРНИК *14:00 часа

 

 

 

„ЩАСТЛИВИЯ ЛАЗАРО“

 

на Аличе Рорвахер

 

 

 

Този филм е разказ за срещата между Лазаро – провинциален младеж с добро сърце и Танкреди – млад благородник с безумно богато въображение. Животът в изолираното градче Инвиолата е подвластен на ужасната маркиза Алфонсина де Луна – цигарената кралица. Когато Танкреди моли Лазаро за помощ в организирането на собственото му отвличане, между двамата се създава здрава връзка. Този странен и нетипичен съюз е шанс за Лазаро и се превръща в ценно приятелство, което ще го накара да потърси отново Танкреди. Селското момче попада за първи път в големия град и прилича на фрагмент от миналото, загубен в модерния свят… „Щастливия Лазаро“ бе удостоен с награда за най-добър сценарий от Кан 2018 и още десетки отличия в цял свят.

 

 

 

ТРЕЙЛЪР >>> https://youtu.be/CY-y8VhI6gU

 

 

 

 

 

* * *

 

28 май *СЪБОТА* 14:00 часа

 

 

 

„ГОСПОД СЪЩЕСТВУВА,

 

ИМЕТО Ѝ Е ПЕТРУНИЯ“

 

на Теона Стругар

 

Митевска

 

 

 

Този предизвикателен и интригуващ македонски филм е носител на наградата „ЛУКС“ на Европейския парламент за 2019 година и разказва историята на безработна жена, която успява да извади кръста от реката на Богоявление. Макар и да не се определя като феминистка, главната героиня отказва да се поддаде на исканията да върне кръста и решава да се бори за равни права. „Защо да нямам право на година щастие?“ – пита тя, тъй като „наградата“ за победителя в състезанието символизира именно това. Филмът записва в актива си още пет приза, сред които и Наградата на филмовата гилдия и наградата на Екуменическото жури на кинофестивала в Берлин ’19.

 

 

 

ТРЕЙЛЪР >>> https://youtu.be/iWLqo8_DHSc

 

 

 

Преференциалната цена за човек със зрително увреждане е пет лв., а ако има придружител с него, той не заплаща нищо.

 

За външна публика цената на билета е 8 лв., пенсионерите могат да гледат филм срещу 7лв.

 

Билетите могат да се закупят от Дома на киното предварително, както и десет минути преди прожекциите.

 

 

 

* * *

 

 

 

Кино Резонанс – място за култура и търсещи умове“ е създаден с цел оформяне на пространства за културен обмен около и с помощта на екипите на четири киносалона от централна и източна Европа – Дом на киното / Dom na kinoto в София (България), TISZApART MOZI, Соенок (Унгария), CID Ptuj Център за забавления в свободното време, Птуж (Словения) и Кино „Урания“ Kino Urania & Kinematografi Osijek * Kino Urania, Осиек (Хърватия). Искаме да предложим на публиката обогатяване на изживяването в киносалона, разширяване на интересите на младите хора, а Домът на киното – да се превърне в любимо място с интригуващо, развлекателно и най-вече ексклузивно културно съдържание. Целта ни е да приобщим младите хора чрез включването им в образователни и творчески дейности, а също и публика с ограничен достъп - хора с увредено зрение, хора с увреден слух, хора с интелектуални затруднения. Сред основните цели на проекта са развитие на публиката с фокус върху кинообразование за млада публика, дигитализация, иновативни практики и усъвършенстване на системите за комуникация.

 


Кино Резонанс – място за култура и търсещи умове“ / „Resonance Cinema. Cultural Hub for Curious Minds“ е международен проект, финансиран от Европейския съюз * Creative Europe *

 

 

 

Събитията са част от програмата на Дома на киното „Операция Кино 2021/2022“, реализирана с подкрепата на Национален фонд „Култура“.