Добавени въпроси и отговори към секция „Комуникационна група”

Абонат съм на „Групата”, но съм подписал на старите условия, предложени от СИЦ „Зрение”? Какви са вариантите за мен оттук-нататък?
Можете да преподпишете към Групата на Съюза на слепите, избирайки някой от четирите тарифни плана или да се насочите към друга програма на Globul. Не препоръчваме оставане на старите условия. Ако не подпишете нов договор цените на разговорите Ви ще останат същите, но няма да имате възможност да говорите безплатно в рамките на Групата.
 
Сключил съм лизингов договор за телефон, ще се запазят ли условията му, ако преподпиша или се присъединя към Групата?
Получили сме  уверение от Globul, че в такива случаи ще се търси решение в полза на клиента.
 
Кога Започва да тече срокът за преподписване? 
На 1 февруари. Ако сте абонат на Групата ще получите уведомителен SMS за началото на кампанията. 
 
Има ли краен срок за преподписване? 
От Globul не са обявили такъв, но съвета към клиентите е да подпишат нов договор в максимално кратки срокове, поради съществуващите по изгодни програми към днешна дата. 
 
Къде може да се извърши преподписването? 
Ако желаете да преподпишете или да станете част от Групата може да го направите в офисите на Globul и Germanos. 
 
Каква отговорност носят незрящите абонати, за  натрупаните задължения на близките, добавени по тяхна препоръка в групата в Групата? 
Имаме уверението на Globul, че няма да  се предявяват финансови претенции към   незрящи клиенти за сметки, натрупани от близки хора, добавени по тяхно предложение в групата. Всеки абонат, по ЕГН, носи индивидуална отговорност за заплащане на ползваните услуги.
 
Длъжен ли съм, при подписване на договор за разговори да подпиша и договор за интернет? 
Не. Можете да подпишете само договор за разговори, а в последствие ако решите да подпишете договор и за получаване на интернет услуги.
 
Има два вида договори за интернет – срочен и безсрочен, каква е разликата? 
Срочният договор е с фиксирана давност. Ако подпишете такъв от месец февруари 2013 се задължавате да заплащате месечни такси до края на двегодишния период, за който е сключен договора за Групата. Ако подпишете безсрочен договор от месец февруари 2013 г. Можете да го прекратите още следващия месец, а по-късно да го подновите. Имайте предвид, че безсрочния договор Ви дава повече свобода, но при подписване на срочен цените са по-ниски.
 
Какво трябва да знам когато си избирам телефон, на който бих искал да бъде инсталирана говоряща програма? 
Препоръчваме Ви да не избързвате при избор на телефон, с който ще си служите занапред с помощта на подобни специализирани програми. Задължително се обърнете за експертно мнение на телефоните и електронните пощи на Софийската организация или Центъра за социална рехабилитация и интеграция на незрящи.  Ако имате възможност ни посетете на място – на ул. Цар Симеон 110. Служителите, работещи в магазините на оператора, не са оторизирани да предоставят такъв тип консултации.