Статии

Достъпност на Софийския метрополитен

  Публикуваме списък с приспособленията, спомагащи за достъпността на столичното метро. Въпреки че този вид транспорт е един от най-достъпните и най-ползваните от незрящите хора в София, смятаме че има какво да се желае относно подобряването на създадените до момента условия.

   Например, не навсякъде е положена релефна настилка преди и след стълбите, жълтата маркировка за слабовиждащи или липсва или е изтрита, тепърва се строят асансьори на част от обектите. Ние ще настояваме приспособленията, описани и илюстрирани по-долу да се инсталират на всяка една метростанция, вече построена или изградена в бъдеще, и да бъде обезпечена тяхната периодична поддръжка. 

 

Релефната настилка ориентира незрящите за наличие на стълби.

 

Тази маркировка помага на слабовиждащите да преценят къде започват и къде свършват стъпалата.

 

Асансьорът може да бъде в помощ, както на хора с увреждане на крайниците, така и на възрастни, затрудняващи се при изкачване и слизане по стъпалата, особено на станциите, на които няма ескалатор. Често асансьора спестява и много усилия на незрящите.

 

 

В случай на забавяне устройството за таксуване уведомява гласово пътниците, че времето им за преминаване изтича.

 

 

Релефната жълта линия помага и на ползващи бастун и на слабовиждащи да преценят къде е безопасното разстояние от края на перона, което трябва да спазват.

 

Ролята на  металната преграда е да указва края на перона. Функцията й, освен ориентировъчна е и предпазна. Наличието на подобно приспособление улеснява ползващите бял бастун.

 

Всяка мотриса е оборудвана с озвучителна уредба, посредством която бива съобщавана настоящата и следващата станция по маршрута. Така зрително затруднените, във всеки един момент, могат да получат обратна връзка къде се намират и шансът да се объркат или изгубят е сведен до минимум. По отношение този показател метрото се явява най-достъпния транспорт в столицата.

 

В Наредбата за превоз на пътници и условията за пътуване в масовия градски транспорт е записано „В обществения транспорт на територията на Столична община пътуват безплатно кучета-водачи на незрящи хора…”. Всеки опит за ограничаване, от служебни лица, достъпа на граждани с нарушено зрение до ползване на метрото или друг обществен транспорт е абсолютно незаконосъобразен.

 

Снимки:
http://www.metropolitan.bg
http://dariknews.bg
Интернет