Динозавърски рев оглася коридорите на НДК

Макети на древните животни са изложени в Зала 4 до 14 май 2013 г.

 

 

Изкуствените туловища на гигантските влечуги са поставени така, че посетителите нямат  съвсем пряк физически достъп до тях. С две думи – не е предвидено да бъдат опипвани. По телата им са разположени копчета, които задвижват части от телата им и карат очите им да светят. Активира се и запис на звука, който вероятно са издавали докато са ловували или пасли гигантските хвощове и папрати в мезозойската ера.

Изложбата на динозаври е изработена в Украйна от световноизвестният палеонтолог митрий Сторцев и неговия екип - компютърни специалисти и историци. Състои се от 14 макета на динозаври в реални размери, така както са съществували преди 250 милиона години.

Изложените експонати са два вида - тревопасни и хищници. Посетителите могат да идят как е изглеждала истинската годзила, тиранозавър, хосмозавър, велосираптор и др. Според описанието в сайта на НДК, цялата древна картина е снабдена с допълнително

звуково и светлинно оформление, така че да създава реално усещане за праисторически времена. Първото, със сигурност, е вярно – наистина отвреме на време се чуват крясъци на отдавна изчезнали животни, може би за щастие, като се имат предвид пропорциите и навиците им. Тук незрящият посетител трябва да разчита на въображението си. Както в зоопарка, има табели с описания, но на места са преведени малко нескопосано, а и изглеждат, някак си, непълно. Например, посетителите, които имат желание да разберат  до колко тона са достигали тези древни, но не дребни създания ще останат разочаровани.

Най-големият от показаните екземпляри е висок над четири метра, най-малките са бебета динозавърчета.

Около макетите могат да се правят бзплатни снимки и клипове. За децата са предвидени и други екстри – шаблони, с които да очертаят контурите на животните и три тематични пъзела. От тези шаблони човек без зрение би могъл да си представи каква горе-долу е двуизмерната форма на някои от видовете.

 

Билети се продават на касата пред зала 4 в НДК.

Цената за деца, учащи и пенсионери е 4 лв., а за възрастни 6 лв.