Проблемът с Метрополитена вече е решен – ще преминаваме през първата бариера!

Неудобството за незрящите възникна след промяна в начина на таксуване на входа на метростанциите.

Вече повече от 15 години практиката пътниците с такова увреждане беше да се допускат през първата бариера, която се намира в близост до касата. Наскоро, след нововъведението, бяхме принудени да преминаваме през последната бариера и това доведе до множество обърквания и неприятни ситуации. След разговор с представители на Метрополитена получихме уверението, че най-късно до началото на следващата седмица незрящите граждани и гости на София ще преминават през сектора за таксуване, както са го правили винаги. Това, разбира се, по никакъв начин не отменя задължението ни да бъдем коректни, при ползването на този обществен транспорт, заплащайки предоставената ни услуга.

Въпреки, че метрото е един от най-бързите, удобни и достъпни средства за придвижване в столицата, все още сме далеч от достигане на, желания от всички незрящи софиянци стандарт. Не навсякъде е поставена релефна настилка, а често там където я има тя не отговаря на необходимото качество. Друг сериозен проблем са маркировките в жълто на първото и последното стъпало на стълбищата, или ако трябва да сме по-точни – тяхната повсеместна липса и неугледен вид.

Все пак, ние сме благодарни на метрополитена за усилията, които полага и ще се радваме ако в бъдещите ни активни и интензивни контакти постигнем съгласие по тези ключови за нас въпроси, свързани с достъпността.