Почина Недялка Камбурова

Могат ли подобни нелепи инциденти да бъдат избегнати в бъдеще?

Вчера, 17 март, почина председателката на Регионалните организации на Съюза на слепите и Националната асоциация на сляпо-глухите в Кърджали Недялка Камбурова. Миналата неделя тя бе блъсната от джип „Дайхацу". След инцидента Камбурова бе откарана в Център за спешна помощ и настанена в болница с черепна травма. Веднага бе оперирана и известно време държана в състояние на изкуствена кома. За съжаление, в нейния случай медицината се оказа безсилна.

Екипът на РСО София поднася съболезнования на близките, колегите и съмишлениците на Недялка Камбурова.

В същото време, бихме искали отново да наблегнем и да поставим на дневен ред въпроса за поведението на водачите на МПС на пътя и опасностите, на които са подложени хората със всякакъв вид увреждания.

На 15 октомври 2012 г. от Асоциацията на пострадалите при катастрофи разпространиха брошура, изготвена с помощта на Съюза на слепите, чието предназначение бе да заостри вниманието на шофьорите върху спецификата на придвижване на зрително затруднените пешеходци. Въпреки периодичните кампании, обаче, инциденти на пътя с хора с увреждания продължават да се случват. Последният е с незрящата Недялка Камбурова, но месец по-рано на бургаска улица, приоблачно време и мокра настилка, МПС блъска леко инвалидната количка, на 27-годишна жена от Бургас. Водачът на автомобила спира, изчаква линейката на "Спешна помощ" и след като се убедил, че жената е получила контузия на лявото коляно, напуснал местопроизшествието, без да изчака идването на контролните органи.

С цел избягване на подобни инциденти в бъдеще Софийската организация на ССБ настоява за по-сериозен контрол при получаването на документ за правоуправление на МПС, за отделяне на повече внимание, в учебния материал, на пешеходците с увреждания, за поставяне, на повече места, на повдигнати пешеходни пътеки и за озвучаване на светофарните уредби в града ни. С оглед недостатъчно пригодената за незрящите достъпна среда, както и агресивното, невнимателно и, като цяло непрофесионално поведение на част от водачите препоръчваме на нашите членове да бъдат изключително внимателни при придвижването си и да избягват пресичания в райони, ако не са уверени че това е безопасно.