Незрящи шахматисти от Балканите ще мерят сили на двудневен турнир в София

На 12 и 13 април 2013 г. в хотел София плаза ще се проведе Международен турнир по шах за незрящи.

Ще участват 36 състезатели, представляващи 9 български и 3 отбора от съседните балкански държави – Сърбия, Македония и Румъния.

Турнирът се явява подготовка за най-добрите ни шахматисти за силно състезание през юли в Испания.Амбициите на организаторите са с тази надпревара да бъде поставено началото на Балканско първенство по шахмат за хора със зрителни увреждания, което да се провежда ежегодно.

Турнирът за наградата на София се осъществява с финансовата подкрепа на Център за социална рехабилитация и интеграция на незрящи. За организацията му съдействие оказва Съюзът на слепите в България.

Състезанието ще бъде открито на 13 април 2013 г. в 14:00 ч. Ще се играе в седем кръга по Швейцарската система, като Срещите от първия кръг започват в 15:00 ч. Незрящите майстори на чернобелите полета ще местят през целия петъчен и съботен ден.

През 2012 г. българският национален отбор по шах за незрящи участва в XІV олимпиада по този спорт в Ченай (Индия) и отборно зае 12 място от 25 отбора. Това постижение директно им осигурява място за следващото световно първенство. Четиримата ни национали – Александър Тодоров, Расим Низам, Петко Пътев и Милко Кючуков ще бъдат сред участниците на турнира в София и, съвсем естествено – сред претендентите за челните места.

Както и при останалите спортове кризата се отразява и на шахмата за незрящи. Липсва финансиране за провеждане на тренировъчен процес, за организиране на турнири и за изпращане на най-добрите ни шахматисти на силни международни състезания.

За разлика от стандартната шахматна дъска, при използваната в шаха за незрящи черните полета са по-високи от белите. Всички 64 квадрата имат дупки, в които се поставят фигурите. За да се различават отделните фигури, в горната част на черните са забити пирончета.