България е шахматен фактор на Балканите

Това показаха резултатите от завършилата днес шахматна Балканиада за незрящи, ПРОВЕЛА СЕ В СТОЛИЧНИЯ ХОТЕЛ „София плаза”.

Първият победител в този формат на състезанието стана най-добрият ни шахматист през последното десетилетие международният майстор Расим Низам.

Низам започна деня с две грешни стъпки – ремита с македонеца Жарко Селковски и съотборника си Милко Кючуков. От това се възползва Александър Тодоров от „Пираните”, който след победи над Михай Дима (Румъния) и Даниел Димов (Македония) излезе еднолично начело с пълен актив от 4 точки. Въпреки ранният етап от състезанието перспективата Тодоров да се окаже българското скрито асо в ръката изглеждаше съвсем реална. Олимпиецът Милко Кючуков от Пловдив, след сензационно реми с Илинка дилкова (Витоша) още в съблекалнята започна да набира скорост. В потвърждение на максимата, че пилците се броят на есен след финален спринт пловдивчанина финишира на четвърто място. Най-яркото име сред международните участници, поне според предварителната заявка, - румънеца Дачиян Прибиану също не изневери на себе си. След победа срещу Тодоров в пети кръг достигна до решаваща партия за първото място с Низам и не удържа на натиска му. Загубата го отпрати на третата позиция в крайното класиране, но с играта си Прибиану показа че шампионският венец също би му прилягал. На първа дъска в кръг № 7 Расим излезе като фаворит срещу Тодоров и с играта си потвърди този си статус. В крайна сметка Тодоров, въпреки загубата си от асеновградското чудо успя с едни гърди да запази второто място.

На базата на индивидуалното класиране бе направено и отборно такова. Победителите в него отново бяха българи – СК Пловдив. С това от града под тепетата за пореден път показаха, че разполагат с най-качествени и равностойни състезатели. Редно е да споменем и третият участник от тима победител – Петър Кисьов. На второ място се класира отбора на Румъния, а трети останаха македонците, водени от  председателя на местния Съюз на слепите Жарко Селковски.

Гостите ни от чужбина бяха приятно изненадани от добрата организация, а мнозинството от българските участници определиха турнира като най-силният от доста години насам.

Резултатите от  надпреварата са достъпни на: 

http://chess-results.com/tnr97918.aspx?ix=1&lan=24&flag=30&wi=821&turdet=YES 

Балканиадата се проведе под егидата на Столична община, с финансовата подкрепа на Центъра за социална рехабилитация и интеграция на незрящи в София и с логистичната на РСО София. Дарения в натура, под формата на безалкохолни напитки и ракия направиха „Аспасия” и винпром „Пещера”.