Проглеждане в тъмното: парк „Заимов”

    Каним Ви в свят, в който можете да се научите да използвате сетивата си по нов и неочакван начин с помощта на тези, които го умеят по-добре  незрящите. Ще можете да влезете със завързани очи в стая, където ще трябва да изпълните няколко прости задачи от бита. Ваши помощници ще бъдат незрящи хора. Ще разберете, че не е лесно. Но ще откриете нови страни на сетивата си.

     Ще имате шанса да видите и участвате в демонстрация на кучетата водачи, обучени от Фондация „Очи на четири лапи”. 

     А след това незрящите ви учители ще Ви обучат в работилници как се бели краставица, как се прави салата, как да намажете филията си, как да сипвате вода в чаша, как да зашиете копче и как да разпознаете пари – всичко това със завързани очи. Звучи лесно, нали?

     Заповядайте на 15 юни в парка „Заимов” в 13:30 ч. до западния фонтан (този, който се намира по-близо до паметника Левски).

 

Програма: 

13:30-15:30 – Подреждане на стая за посрещане на гости; 

15:30-16:15 – Демонстрация на тренировка по послушание на група млади кучета от мрежата за социализация в приемни семейства, организирана от Фондация „Очи на четири лапи”.

Най-смелите ще имат възможност да опитат самостоятелно движение с маска на очите и бял бастун. Ще видите и куче водач в действие заедно със своя сляп стопанин;

16:15 – 17:30 – Работилници (т.нар. уъркшопове).

 

     „Проглеждане в тъмното: парк „Заимов” е събитие в рамките на проекта „Проглеждане в тъмното” (Seeinginthedark), разработен в контекста на фестивала flowза разговор между културата и науката 2012 г.  Проектът се изпълнява с финансовата подкрепа на Австрийското министерство на европейските и външните работи и организационната подкрепа на Института за дунавския регион и Централна Европа.