Разпознаване на различните банкноти

Не е особено трудно да различите английските монети, ако имате проблем със зрението, за разлика от книжните пари. Но вече има решения в тази посока.

Държач за банкноти (Note gauges)

Попитайте банката си за него! Розали Висик споделя: : Чрез „Барклис  може да се снабдите с пластмасов държач с тесен „ръб” на гърба, в който се поставят банкнотите. На цвят е тъмносин, а отделенията за различните стойности са маркирани в по-светло синьо и изписани с брайлови символи.”

Уред за проверка стойността  на банкноти(Note checker)

За да работите с него просто  трябва да поставите банкнотата по дължина. Има резки от другата страна, които   фиксират стойността й. Устройството засега работи с 5, 10, 20 и 50 паунда.  Може да Ви бъде полезно  като маркер при  подписване на формуляри и документи. Цената му е 1.35 паунда без ДДС и 1.62 с ДДС.

Детектор за банкноти(Note detecto) е по-високотехнологично решение. То ще  Ви помогне да  разграничите различните банкноти чрез  уникална вибрация за всяка тяхна стойност. Работи с 5 до 50 паунда.  Има образци, предназначени за  опериране с евро и лири стерлинги. Цената му е 19.95 паунда без ДДС и 23.94 с ДДС.

Като алтернатива австрийската компания „Кератек” е произвела просто устройство, подпомагащо ни да различим евробанкнотите и монетите само чрез пръсти. Устройството може да се закупи онлайн.

Ако не искате да вадите държач за книжни пари всеки път, когато Ви се налага да платите, то методът на Артър Пиърсън е за Вас. Просто плъзнете банкнотата между първия и втория си пръст. Десетпаундовата е със същата дължина като първия Ви пръст, петпаундовата е по-къса, а двайсетпаундовата - по-дълга. Не всички имат еднакво дълги пръсти, но с малко експериментиране ще  намерите най-ефективния за вас подход. Големият проблем е че първоначално трябва да знаете с какви пари разполагате.

Монетник (Coin holder)

Ако искате винаги да имате монети под ръка можете да пробвате монетника.  Той е в джобен размер, който може да побере пет   монети по 1 паунд или евро. Цената му е 1.15 паунда без ДДС и 1.38 с ДДС.

Последна промяна: 19 декември 2012
Източник:
https://www.rnib.org.uk/aboutshop/choosing/factsheets/moneymattersguide/Pages/identifybanknotes.aspx
Превод: Жени Методиева
Редакция: Александър Велков