Банкноти за хората с нарушено зрение

Банкноти за хората с нарушено зрение 

Дейвид Айри 

През уикенда четох рецензия за новата книга на Ерик Каржалуото – „Дизайнерският метод”. На една страница в нея се споменава как по ръба на канадските банкноти е отпечатана тактилна функция, с помощта на която хората с увредено зрение могат лесно да разпознаят банкнота с какъв номинал държат.

 Оформлението на валута е проект, по който бих желал да работя някой ден, затова ми  стана любопитно какво  се прави в другите страни, за да  бъдат улеснени незрящите. При отпечатването на банкнотите в Бразилия, Тайланд, Малави и Бахрейн се използват щампи, а при китайските и Хонг Конг-ските банкноти - брайлова азбука. Всички чилийски банкноти са с  тактилни знаци в ъгъла.

Английската национална банка  изразява следната позиция По отношение отпечатването на брайлови символи върху банкнотите: „…по съвет на Кралския институт за незрящи  не сме включили брайл, тъй като много малко слепи го ползват.  След време символите се изтриват и това може да доведе до объркване. Предприели сме някои мерки, чрез които да бъдат улеснени незрящите (, например банкноти с различен размер и цвят – подобни до голяма степен на еврото).

А какво ще кажете за тенденцията за намаляване на четящите брайл?

Ню Йорк Таймс цитира доклад на Националната федерация на слепите от 2008г. : „През 50-те години на 20 век приблизително половината от незрящите деца са учили брайл, а днес цифрата драстично  е спаднала до 1 на 10.

Смартфоните  се спрягат като една от причините. На разположение на потребителите с нарушено зрение са две безплатни приложения – EyeNote (iPhone/iPad) and IDEAL Currency Identifier (Android), които  разпознават стойността на   американските банкноти, след като се заснемат от камерата на мобилния телефон. Подобен free софтуер, но само за йените, замислят да пуснат в обръщение и от Централната банка и Министерството на финансите на Япония. За 9.99 долара можем да си закупим приложението LookTel Money Reader. То е способно да  разпознае 21 валути.

Съществува и устройство (Click Pocket Money Brailler), което Ви позволява да  маркирате парите си със съответен брайлов номер.

Но очевидно първо трябва да  сте наясно с какви банкноти разполагате.

Ottawa-based Brytech произвежда четци за канадски и американски валути. Кралският национален институт на слепите във великобритания продава разнообразни продукти за разпознаване на различните стойности върху банкнотите.

През 2009г. в САЩ  взимат присърце проблема. Окръжният съдия Джеймс Робъртсън заявява, че от 180 държави, ползващи книжни пари, единствено в САЩ банкнотите са идентични по размер и цвят. Това подтикнало дизайнерското студио Доулинг Дънкан (сега  обединено с Мъчо) да създаде свой собствен дизайн, който да е наистина полезен на хората с увредено зрение.

За да  разберат с какви пари разполагат много хора в Съединените щати  следват препоръките на Американската фондация за незрящи, тоест еднодоларовата банкнота оставят несгъната, петдоларовата прегъват по дължина, десетдоларовата – по ширина, а двайсетдоларовата – по дължина и после по ширина.

            И накрая, предлагам Ви две  любопитни истории, които открих, докато  разглеждах материалите по темата: Ако живеете в САЩ или Канада, най-вероятно имате кокаин в портфейла си. Обикновена банкнота, тествана от Оксфордския университет, съдържа 26 000 бактерии. Не е чудно, че изследването е поръчано от Мастъркард . Но все пак – интересно!  

Източник:
 
http://www.davidairey.com/banknotes-for-the-visually-impaired/ 
 
Превод: Жени Методиева
Редакция: Александър Велков
Дейвид Айри е независим дизайнер по корпоративна идентичност. От 2005 г. работи с различни по мащаб компании.