Говорещ идентификатор за банкноти iBill е първият говорещ идентификатор за банкноти в света

         Orbit Research днес представи първият в света говорещ  идентификатор за банкноти, предназначен за хора с увредено зрение. С цена от 99$ (три пъти по-евтин от други подобни устройства), тежащ 1.5 унция и с размер на пейджър той ще позволи на незрящите напълно самостоятелно   да разпознават банкноти – операция, която им се налага да извършват ежедневно.

          iBill е лесен за употреба и точен в разпознаването. Може да се използва от всеки човек с увредено зрение. Компактният размер/3 на 1,6 на 0,7 инча)  го прави  подходящ за джоб, портмоне, колан или ключодържател. Други характеристики, отличаващи го  от  устройствата от същия тип са изключително високата му точност (над 99.9%) и скоростта, с която определя банкнотите (в повечето случаи по-малка от секунда).

      Именно с такава идея е проектиран iBill – да бъде най-бързият, точен и лесен за  употреба американски идентификатор. За използването му не е необходимо специално обучение или опит. Трябва само да се постави банкнотата и да се натисне един бутон. След това стойността й се съобщава с ясен и силен глас от устройството. Според предпочитанията на потребителя  гласът може да се замени с вибрация или тонален сигнал. Устройството идентифицира всички американски банкноти в обръщение и ги разпознава във всякаква позиция, а онези които са в лошо състояние определя като неразпознаваеми. Това изключва възможността да бъдат   объркани с други стойности. Могат да се извършват и допълнителни настройки, с цел разпознаване на нови дизайни. iBill работи с ААА батерия. С нея издържа около година, колкото е и гаранцията на устройството.

                Майкъл Нолан – председател на компанията производител заявява:„Orbit Research за пореден път демонстрира своята отдаденост към развитието на  революционните технологии и продуктите, влияещи директно и положително в ежедневието  на общността, за която работим”.

        Компанията е патентовала технологиите, използвани в iBill. Последното е предпоставка за разширяване на неговата компактност, производителност и възможности.

                Мостри на уреда за тестване са налични и Orbit Research приема поръчки.                Orbit Research  е компания, специализирала се в разработването и производството на продукти за хора с увреждания. мисията  й е  да допринася за прилагането на най-съвременните технологии за разработване на иновативни и достъпни продукти. Тези помощни технически средства  са от ключово значение за независимия и пълноценен начин на живот на хората в неравностойно положение.

                 Допълнителна информация може да намерите на: http://www.orbitresearch.com

·          1 инч е равен на 2,54 см. – бел. Прев.

·          1 унция е равна на 28,3 г. – бел. Прев.

 

Източник: http://www.disabled-world.com
Публикувано на 19 октомври 2009 г.
Превод: Жени Методиева
Редакция: Александър Велков