След десетилетия – отново гребане в София На 26-ти „Пираните” пускат на вода в Панчарево новоремонтирани лодки

На 26 септември, четвъртък, от 10.00 ч. на езерото „Панчарево” официално ще стартира новото направление в дейността на спортен клуб „Пираните” – академичното гребане. За тази цел през последната година беше извършен ремонт на две лодки.

 Клуба отправя покана към всички интересуващи се от и желаещи да практикуват този тежък, но вълнуващ и укрепващ тялото спорт. Те ще могат да се информират и за, започващия в най-скоро време, тренировъчен процес.

До с. „Панчарево” може да се стигне с автобуси с номера 1, 3 и 4, движещи се по линии на столичния градски транспорт.

За гребането е характерно, че греблата имат опорна точка с лодката (за разлика от кану-каяк-а. При тази ситуация на гребане, за да работи греблото като лост, гребците седят с гръб към посоката на движение. При гребане те използват основно силата на краката чрез специална седалка (наречена слайд) движеща се върху релси (наречени ролбани). Има два вида лодки — „разпашни“ (всеки гребец гребе с едно гребло, което държи в с двете ръце и „скул“ (всеки гребец гребе с по две гребла, като държи едното с една, а другото с другата ръка). Единият от гребците на двойната лодка се нарича носови, той стои на носа и следва темпото (ритъмът на загребване) на другия - наречен загребни, стоящ на бака на лодката. Лодката с един гребец се нарича „скиф“. Също съществуват и лодки за четирима гребци и за осмина гребци, в тези за осмина гребци винаги всеки гребец е с по едно гребло. 

Академичното гребане е спорт, който натоварва и развива мускулатурата на цялото тяло и изисква много голям витален капацитет (вместимост на белите дробове). Изисква се и добро чувство за равновесие и координация на собствените движения с тези на останалите гребци в лодката. Гребането развива качества като, стремеж за пълен синхрон и екипност. Спортистите научават, че ако не успееш да ги приложиш в полза на отбора си, личните ти качества нямат значение за никого. Вероятно за това повече от 100 години, колежи и университети активно стимулират студентите си да практикуват гребане. 

Академичното гребане е създадено в английските университети Оксфорд и Кеймбридж. Оттам идва и името му. В този вид гребане основно се натоварват най-силните групи мускули - краката, кръста и ръцете. На тренировка един гребец би трябвало да изразходва около 3 000 килокалории - с пъти повече от един обикновен човек. Интересен е фактът, че в този спорт няма рекорди, защото в плитка вода се гребе по-трудно, а в дълбока по-лесно. 

Стандартната състезателна дистанция е 2000 м. Най-старото състезание е регатата между университетите на Оксфорд и Кеймбридж, проведена за първи път през 1829 г.(Уикипедия)