Колоездене с тандем

  Според много ентусиасти тандемите са чудесно средство за укрепване на тялото и духа. Те са достатъчно бързи, а преживяванията върху     двукормилните возила са свързани, както  с развлечения и създаване на социални контакти, така и с полезни физически упражнения. Екипната работа, задължителна при колоезденето с тандем, е предпоставка за по-добро разбирателство и възникване на дълготрайни   приятелства.

 Тандемът е известен още и като „колело за двама”. Предната седалка се заема от „пилота”, който разбира се е зрящ. Отзад е позициониран стокерът – той е с нарушено зрение. Двамата непрекъснато обменят информация за ставащото наоколо. Ролята на пилота е да  предупреждава за промени в настилката, да описва пейзажа, да сигнализира за предстоящи завои, препятствия и наклони. Стокерът помага, най вече, с въртене на педалите. Ако сте начинаещ, за препоръчване е да практикувате по  пътища без много завои, по които няма голям трафик. Винаги носете защитни очила, надеждна каска, ръкавици, наколенки и налакътници! Проверете в местната община  къде са изградени велоалеи. От там ще получите и други полезни сведения.

    Популярността на колоезденето с тандем непрекъснато нараства. Спектърът на практикуващите спорта общности е доста широк – от професионални групи до приятелски компании, каращи за удоволствие.

                Скот Андерсън, сляп скиор и колоездач,  разказва за другарството и чувството за екипност, съпровождащи колоезденето с тандем:„Преди три години, когато зрението ми намаля замених собственото си колело с тандем. При преход, в който участвах неотдавна, групата ни бе съставена от девет доброволци от организацията „Ски за хора с увреждания в Мейн$( сега „„Адаптирани спортове и рехабилитация в Мейн”). Прекарахме невероятно забавно. Тръгнахме от Ранджели, Мейн и изминахме 81 мили (около 130 км). Съпругата ми Кристин и  още двама човека съставляваха поддържащия екип. Фургонът ни се оказа доста подходящ за подкрепителен пункт за раздаване на вода по маршрута. Карането беше като песен до 61-та миля, след което се превърна в нещо подобно на тренировка на тюлени от военноморските сили. Преодоляването на последните 20 мили, почти изцяло под наклон, беше огромно постижение за всички. Със съпругата ми обикновенно караме вечер, а при лошо време – на велоаргометъра във всекидневната.

  Алиса Тоуле – моя приятелка и един от ски водачите ми също много обича колоезденето. За нея не е проблем през лятото да се плъзга върху двете ски, а през зимата – върху двете колела. Алиса  е много опитна и умее да се адаптира при различни условия. Това й позволява да поеме отговорната функция на капитан. През последните три лета заедно сме преодолели няколко маршрута, включително двудневен преход от 150 мили.  В партньорство със съпруга й Майк, който предпочита да кара в по-задна позиция се  наслаждаваме на тренировката и усъвършенстваме  колоездачните си умения. Надяваме се това лято да  осъществим пътуване от 100 мили (160 км), наречено „Век”,.” 

Съвети за ефективно каране на тандем 

Изберете рамка, достатъчно удобна и безопасна,  подхождаща както на пилота, така и на стокера! Консултантите в магазина ще ви насочат към най-оптималния размер. Добре е да имате предвид възможността за промяна на височината на седалката и позицията на кормилото. Много от тандемите, неизработени по поръчка, имат по-малка рамка за  стокера. Производителите са предположили, че на задната  седалка ще се вози жена. Все пак, има  модели с повече пространство в задната част за по-високите ездачи.

Скоростите,  разположени на кормилото пред  стокера могат да повишат активността му при карането.Ако си партнирате с повече от един пилот, най-вероятно  умеете да  оперирате с тях, така че пътуването да преминава гладко и безпроблемно.

    В мнозинството от случаите капитаните/пилотите)решават коя скорост да поддържат, без да се допитват до стокера. Ако последният е в състояние да упражнява контрол е задължително двамата да са в непрекъсната комуникация. 

Как да изберете капитан? 

Важно е да карате с партньор с вашето  ниво на издръжливост исподелящ целите Ви. Задължително условие е да  спазва правилата за безопасност и дапритежава добри комуникативни умения.

Информация за това как да  се запишете в тандем-клуб или да си намерите партньор можете да намерите в бюлетините и обявите на организациите за незрящи. 

Общуване 

Обсъдете помежду си стила на каране! Как да разберете кога да ускорите или спрете да въртите педалите? Изработете си система, приемлива и за двамата! Това може да  отнеме известно време,   особено ако сте с нов капитан (пилот), но след като свикнете един с друг, е лесно и отстрани изглежда много грациозно и плавно. Ако нямате опит, по-добре е да разговаряте с други колоездачи с намалено зрение или незрящи, за да Ви дадат съвети и предложения. А бихте могли и да попрактикувате заедно! 

Източник: http://www.visionaware.org/section.aspx?FolderID=8&SectionID=119&TopicID=493&DocumentID=5867
Превод: Жени Методиева
Редакция: Александър Велков