„Препятствията ни нараняват, но ни правят и по силни!”

Нека поне за ден, Деня на белия бастун – 15 октомври, се обединим под това мото и покажем пред институциите и обществеността че съществуваме, че сме изправени пред сериозни проблеми, за решаването на които сме готови да се борим с различни средства. Едно от тях е символичният протест.

Случилото се на пътя с председателката на нашата организация в Кърджали Недялка Камбурова и с лицето и ръководителя на Българска федерация „Спорт за хора със зрителни увреждания” Иван Янев беше мотив за нас, през тази година да акцентираме върху връзката „достъпност-сигурност”. За съжаление Недялка Камбурова вече не е между живите, а Иван Янев и в момента преминава през тежки възстановителни процедури.

Как и къде можем да изразим своя символичен протест?

Това може да бъде, както индивидуален, така и общностен избор. Последното важи, както по отношение на каузата, така и на начина. Нашето предложение към Вас е да станем по-видими, разполагайки лентичка в жълт цвят на избрано място от тялото си. Може да сложите, получена от нас лентичка, на гърдите си, да завържете с такава косата си, да се закичите с жълти обеци, или да се облечете в жълто. А защо да не разположите нещо в такъв цвят върху белия си бастун или кучето си водач. Едно от нещата, които в рамките на нашия екип ще направи е, в рамките на деня, върху обичайното си облекло да носим светлоотразителни жилетки. Очакваме последователи.Ще направим опит, по своеобразен начин, да се материализираме и да не изглеждаме като някаква абстракция. За собствениците на магазини, отварящи прозрачни врати на пътя ни, за шофьорите, каращи безотговорно по улиците, за телефонните компании, разполагащи некъдето и некакто трябва кабините си, за общините и държавата, чиято  политика в областта на законодателството и осигуряване на достъпна среда би трябвало да е далеч по активна, експертно обоснована и ефективна.

Приготвените от нас лентички за символичният протест на 15 октомври можете да получите в понеделник на ул. Цар Симеон 110, както и в самия ден на протеста. Той няма да е съсредоточен на конкретно място или по точно – местата ще са обичайните, които посещаваме – работно пространство, кафене, театър и т. н. Може да споделите за него със свои близки и приятели и да ги запалите да се включат. 

Изложение на технически средства, стоки и услуги

Това е другата ни основна инициатива на 15-ти октомври. Провеждаме я за втора поредна година, като този път получихме сериозно рамо, в положителния смисъл на думата, от Националното читалище на слепите „Луи Брайл 1928”. Постарали сме се да съберем на едно място всички основни организации и институции за незрящи в гр. София. Без значение дали сте със зрителен проблем или не те ще Ви засипят с полезна информация под формата на брошури и словесно изразениинтерпретации на тема „Как се справят незрящите”, „Кои са използваните от тях съвременни и утвърдени от практиката технически средства?”, „Какви курсове се предлагат в момента за зрително затруднените” и т. н. Освен организацията на ССБ в София и Националното читалище очакваме да се представят Центъра за социална рехабилитация и интеграция за незрящи, фондациите „Очи на четири лапи” и „Хоризонти”, Училището за деца с нарушено  зрение „Луи Брайл”, Трудова борса за незрящи, спортните клубове „Витоша” и „Пираните”. Сред специалните ни гости, както винаги ще бъдат инж. Андрей Василев – производителна бели бастуни и зумери и Елена Александрова, съхраняваща изкуството на ръчното плетиво и сред жените с увреждане на зрението. 

Къде и кога?

Изложението ще се проведе в рамките на два часа – между 11.00 и 13.00 ч. пред и във фоайето на Столична библиотека(пл. Славейков 4).

ОЧАКВАМЕ ВИ!