Велосипедисти с увредено зрение надмогват слепотата

След около седмица, Хиляди велосипедисти ще излязат на улицата за ,,Tour de Palm Springs. Тази година ще участват и група колоездачи, наречена „Клуб за незрящи стокери”, в която зрително затруднени карат тандем в партньорство със зрящи капитани.

„Беше малко шокиращо да се събудя и да разбера, че не виждам”  споделя един от велосипедистите в клуба Дейвид Кътнауър. Само преди четири години той губи зрението си. Операция,  чиято цел била да облекчи вродената му глаукома, в крайна сметка го оставя сляп. „През първата година търсех начини да овладея кризата”  продължава Кътнауър. Следва упорит процес на повторно обучение и научаване на всичко. Не минава много време преди да намери и клуба. „Имах нужда от физически отдушник, защото когато си загубил зрението си не ти се иска да тичаш по улицата и да се удряш в телефонни стълбове и пожарни кранове, нали?  А   яхнал колелото мога да се движа както преди”  добавя Дейвид.

"Колоезденето е спорт, чрез който незрящите се наслаждават на  партньорство и екипна работа със своя капитан и останалите членове”, разказва Дейвид Уайт, основател на клуба.

Това е първата година, в която те  ще  участват в „Tour De Palm Springs”: 10 отбора, 20 състезатели и около 100 мили.

„Самочувствието и връзките с общността – това са основните причини, поради които адаптираме спортове за незрящи”, Заявява Джуди Мей, отговаряща за връзки с обществеността и програмен директор в Инсайт.

В „”The Tour De Palm Springs” се  включват спортисти с различни възможности. 10 хил. Състезатели вече са заявили желанието си да участват в тазгодишното издание.

„Разполагаме с тандеми за  хора с различни здравословни проблеми, например колела за спортисти с гръбначни аномалии.” Добрата новина е, че не липсват желаещи да се  включат - имаме достатъчно незрящи, които ще въртят отзад, както и зрящи, които ще управляват по време на състезанието. Заедно тези екипи ще изминат между 50 и 100 мили”, пояснява Тим Есър, основател на „Tour de Palm Springs”.

  100 мили на ден са предизвикателство за мнозина, но за Кътнауър и съотборниците му преодоляването на дистанцията  е просто още един шанс да докажат на какво са способни,  въпреки че са слепи. „Това ни дава нещо, с което да се гордеем и чувството, че ако не сме по-добри, то сме поне толкова добри, колкото останалите" завършва Кътнауър. 

Февруари 2013 г.

1 миля е равна на около 1609 м. – бел. Прев.
 
Източник: http://www.jrn.com/kmir6/news/188770021.html?lc=Smart
Автор: Адриана Уейнголд
Превод: Жени Методиева
Редакция: Александър Велков