Незрящите пътници ще получават обратна връзка от автобусите посредством сигнали

Пасажерите със зрителни увреждания скоро ще могат навреме да разбират какъв транспорт пристига на спирките в Москва.

Както разказаха от Всеросийското общество на слепите пред „Московский консомолец” проектът „Говорещ град” в момента се обсъжда пред Департамента „Социална защита”. Темата на тези разисквания е „Как, възможно най-рано, незрящите и слабовиждащите могат да разбират какъв вид транспорт и с какъв номер пристига на спирката, на която чакат?”.

Зам. ръководителят по направление „Работа с младежи” във ВОЗ Василий Дрожин разясни, че зрително затруднените могат да постигнат това с помощта на специално устройство, приемащо сигнал в радиус 15 метра. Натискайки бутон пътникът ще може да чуе в слушалките какъв автобус, тролейбус или трамвай пристига. При натискане на друг бутон в салона зазвучава специален сигнал. Според специалистите, с помощта на този сигнал, хората със зрителни увреждания ще могат по-лесно да се ориентират за разположението на вратите.

В транспортните средства също ще бъде инсталирано специализирано оборудване. При активиране на звука на устройството от страна на пътника с нарушено зрение шофьорът също ще получава сигнал в кабината си. По този начин той ще разбира, че се качва човек с увреждане.

Дата на публикацията:16 октомври 2013 г.

Източник: http://www.mk.ru/daily/hotnews/article/2013/10/16/931933-nezryachie-passazhiryi-budut-obschatsya-s-avtobusami-s-pomoschyu-signalov.html

 

Превод: Александър Велков