Незрящите в София отбелязват Белия бастун ден по-рано

В 11.00 ч. до Лятната естрада в Борисовата градина бе открито изложението на услуги и технически средства за незрящи „ НИЕ сме едни от ВАС, но го правиммалко по-различно”. Божанка Латева – Старши Експерт, Дирекция социални дейности” прочете поздравителен адрес от името на кмета на столицата Йорданка Фандъкова и Албена Атанасова – зам. Кмет с ресор здравеопазване, интеграция на хора с увреждания и социални дейности. 

От регионалната организация показаха уредите, които се продават в Управлението на ССБ – говорещ часовник, браилов метър, опорен регулируем бастун и пр. От Центъра за социална рехабилитация и интеграция бяха подготвили pen friend(уред за гласово етикетиране), уред, разпознаващ цветовете на дрехите, очила, предпазващи от препятствия, както и компютър и телефон с качени говорещи програми. От Националното читалище на слепите „Луй Браил” се представиха с браилови издания и браилов дисплей. Училището за деца с нарушено зрение изложиха картички, изработени от децата и учебни помагала, отпечатани за ученици с такива проблеми.  Традиционно за тази организация, освен със симпатично куче-водач фондация „Очи на четири лапи” предложиха множество рекламни материали, както и добре познатото порцеланово куче-касичка. Спортен клуб „Пираните” се представи с традиционните статични игри за слепи – табла, домино, „Не се сърди човече”, а от „Витоша” демонстрираха един прохождащ спорт за хората със  зрителни проблеми – крикет.

Важна част от цветния и позитивен изглед на събитието бяха плетивата и бижутата изработени от слепи и слабовиждащи жени.

За пореден път бяха промотирани и двата съвсем нови за страната ни продукта – българският бял бастун от фибростъкло и звуковите сигнализатори за светофари и ключови за незрящите обекти.

Напитките за изложението бяха осигурени от фирма „Aspasia”