Голяма верига сладкарници адаптира менютата си за незрящи

За първи път те ще се прослушват чрез плеър и четат на по-голям шрифт

 

Кафе сладкарници „Неделя”, популярни с уюта, атмосферата и качествените си услуги в не един и два български града предприеха сериозна стъпка за улесняване на незрящите си клиенти. След консултации със  Софийската организация на Съюза на слепите  от ръководството на Веригата взеха решение да приспособят менютата на една от сладкарниците,  във вариант – най-удобен за хора с различни видове увреждания на зрението.

 До момента столични заведения са предлагали на своите незрящи клиенти менюта на брайлов шрифт. Това, обаче е първият случай, когато се взимат предвид особеностите при възприемане на информация на всички зрително затруднени. Освен незрящите, други потенциални ползватели са деца, които все още не могат да четат, както и възрастни хора с намаляващо зрение.

Адаптираните менюта са в три варианта – брайлов, аудио и отпечатано с по-едър  шрифт. За аудио варианта е използван опростен плеър, чрез който клиентите ще прослушват менюто на части. В случай, че дадена категория не ги интересува те могат да я прескочат само с едно натискане на съответния бутон.

  Трите типа менюта са на разположение, на  желаещите да ги ползват, в сладкарница неделя в ж.к. “Люлин” Бл.328 (до Общината). В същата сграда се помещава и клубът на ТСО Люлин. За членовете на организацията, всеки вторник и четвъртък, от заведението предлагат безплатно кафе.