Посетете Дендрариума и Алеята за незрящи. Няма да съжалявате!

“Дендрариума” на Витоша е интересно място за разходка.

Представлява ботаническа градина и парк на територията на ПП Витоша, където се отглеждат дървесни видове. Разположен е на около 1300м надморска височина. До там се стига през Бояна, по пътя за Златните мостове. Намира се точно преди разклона за Копитото, вдясно. Има паркинг за автомобилите, но в почивен ден след 10ч. при хубаво време, малко трудно ще се намери свободно място. Разхождайки се по алеите, могат да се видят много растителни видове, характерни за тази планина. Всеки вид е описан на специални табели с брайлов шрифт. Изградени са множество дървени мостчета над малката рекичка, която пресича местността. Около малкото езерце има много масички, пейки, беседки, удобни места за пикник и отдих. За децата има интересни съоръжения за катерене, пързалки, направени от дървен материал. Не много далеч се намира музея на Мечката, който също е интересен за посещение.” 

Това е едно от доста точните описания на местността, намираща се само на 5 км. от кв. Княжево. Придружено е с карта, която може да се види ТУК.

Вече сме писали по темата за състоянието на алеята за незрящи, създадена по проект на Националното читалище на слепите „Луи Брайл 1928” през 2000 г. Въпреки позанемарения си вид тя си остава, заслужаваща си да се посети, дестинация. Някои от описаните растителни видове, все още, могат да се докоснат. Други са изсъхнали и като паметник са останали само табелите. 

С надеждата, че все някога мястото ще бъде възстановено в първоначалния си вид и със същата идея, публикуваме надписите върху табелите. Най-долу могат да се изтеглят и звукови файлове, в случай че имате желание да чуете характеристиката на съответния вид докато сте на алеята, чрез мобилния си телефон или mp3-плеър. В галерията могат да се видят и снимки на самите табели. 

Attachments:
Download this file (tabeli_zapisi.zip)tabeli_zapisi.zip[ ]13912 kB
Download this file (tabeli_tekstove.doc)tabeli_tekstove.doc[ ]48 kB