Разбираме ли сигналите на незрящите хора?

Национална кампания ще обучава шофьорите на знаците на белия бастун

от Ивелина Георгиева | 15.10.2012 | 13:08 10    БТА 

Международна кампания за опознаване на знаците на белия бастун стартира от днес (15 октомври) в цялата страна.

Кампанията е съвместна между Асоциацията на пострадалите при катастрофа, Съюза на слепите в България и Българския червен кръст (БЧК). Тя ще продължи в рамките на един месец.

Доброволци от БЧК ще раздават листовки със знаците на белия бастун на гражданите във всички големи градове на страната. Младите водачи на моторни превозни средства, които се обучават по Първа помощ в центровете на БЧК също ще бъдат запознати със знаците при движение по пътищата на незрящите хора.

Знаците на белия бастун трябва непрекъснато да се повтарят, за да може шофьорите да спират и да ги разпознават, заяви Владимир Тодоров от Българската асоциация на пострадалите в катастрофи.

Той подчерта, че съществуват много проблеми и трудности при придвижването на незрящите хора в София. Най-открояващите се от тях са дупките по тротоарите, паркиралите коли, стълбовете, отворените шахти. Друг съществен проблем е липсата на скосения по тротоарите, подчерта Тодоров.

"Много често хората в инвалидна количка се движат по пътното платно със знамена, мигащи светлини, защото не могат да го направят по тротоарите”, обясни той. В София има само един светофар със звукова сигнализация, който се стартира с бутон. Той се намира в района на Централните Хали, поясни Тодоров.

По думите му това също е съществен проблем, защото звуковата сигнализация на светофарите в повечето случаи дразни хората, които живеят наблизо.

На 15 октомври всяка година се отбелязва Международният ден на незрящите хора. В Съюза на слепите в България членуват 20 хил. души. На този ден се подчертава необходимостта на  незрящите и слабовиждащите хора от независимост и потвърждава правото им да пътуват до техните работни места, училища, магазини и други.

Около 90% от незрящите хора в България са безработни, поясни незрящата Румяна Димитрова, която е преподавател по информационни технологии в център за хора със зрителни увреждания. Според нея за намирането на работа всичко зависи от желанието и упоритостта на самия човек да се реализира. Трябва и самите работодатели също да са отворени да наемат незрящи хора на работа.

Сред най-известните професии на реализирали се незрящи хора са научни работници, педагози, диджеи, масажисти, журналисти и други.