Брайл ФМ с официална премиера днес На добър час на новото радио!

 Александър Велков 

  Преди няколко дни, от публикация в пощенски списък, стана ясно, че от днес официално ще проговори ново интернет радио с мисия да обогати социалната култура на българските граждани, за да може обществото ни да приеме незрящите и различните. Журналистите, застанали зад начинанието са Владислав Кацарски и Анелия Велинова, музикалното оформление е поверено на Митко Захариев, а поддръжката на уеб страницата – на Ивелин Богомилов.

  Създаването на нова медия, заявяваща желание да дискутира върху проблемите ни е събитие, което си заслужава да му се отдели внимание. Още повече че  водеща роля в нея има емблематична личност като Кацарски, поет и журналист, известен с ярко изразените си граждански позиции. Със сигурност тази трибуна, изглеждаща достатъчно независима, е най-подходящата за него. В секцията „Статии”, съдържаща вече няколко текста, показва че ще се отделя внимание и на публицистичните жанрове. Нали в една латинска поговорка се твърдеше че думите отлитали, а писаното оставало. Може това да е било валидно допреди 2000, дори и преди 100 г., но благодарение на днешните технологии няма да умираме от яд, че не сме успели да проследим едно или друго предаване. Доколкото става ясно от информациите в аванс записите ще се качват и ще бъдат налични за сваляне. Както, впрочем е редно да се подхожда в едно модерно и качествено радио.

  Можем само да пожелаем на новата медия да надхвърли битието си на проект, по какъвто се споменава, че е създадена. Общността ни има нужда от повече гласове. Гласове, чиято отлика е не просто вдигането на шум, а тази че има какво да ни кажат – на нас незрящите и на обществото като цяло.

  Кацарски за пореден път, справка театъра за незрящи, успява да въвлече „млади” и „стари” в нещо твърде обещаващо и вълнуващо. Без значение от възрастта, поне според писаните и неписаните биографии на членовете на екипа, те освен да се учат един от друг, биха могли да бъдат и учители, както и да служат за пример за по-младите, правещи своите първи крачки в журналистиката или тонрежисурата. Дано екипът се попълни с още владеещи словото и пулта щатни и нещатни, платени и неплатени сътрудници.

  За отбелязване е, че журналисти с нарушено зрение са работили и работят в наши медии. От години няколко музикални радиа, управлявани във всеки смисъл на думата, изцяло от незрящи. Проекти за подобна медия от типа Talk and news е имало и в Съюза на слепите, а по-късно и във фондация „Хоризонти”. Може би именно в края на 2014 г. е настъпил точния момент на случването й. В някаква степен сме закъснели – радиа с подобна идея съществуват, не от вчера, в държави като САЩ, Австралия, Великобритания, Русия и т. н. Фактът не е особено приятен, ала някак си ще е по-лесно да го преглътнем ако предизвикателство от такъв мащаб да стартира късно, за сметка на което да бъде реализирано както трябва. Станахме свидетели на достатъчно сериозно рекламирани инициативи, подемани с голям ентусиазъм, но в последствие оказали се въздух под налягане, обречени на провал от липсата на опит и постоянство у техните създатели, иначе талантливи, интелигентни и амбициозни хора.

   Затова пожелаваме на новата медия дълготраен живот, изпълнен с постоянно развитие – в концептуален и финансов план.  Това, без съмнение, ще й спечели репутация и интелигентна, вярна и мислеща аудитория. 

На добър час колеги!

 

Уеб страница на радио Брайл ФМ: 

http://braillefm.com/ 

 

Свалете URL линк за слушане:

Attachments:
Download this file (brail fm.rar)brail fm.rar[ ]0.1 kB