Аудиокарта ще води незрящите в метрото

ДЕСИСЛАВА ПЪТЕВА

21 ноември 2014

Информация ще има и за най-близките автобусни спирки

Аудиокарта, която ще има и брайлово издание, ще упътва хора с нарушено зрение до различни спирки на метрото в София.

Проектът е озаглавен "Метроводител за незрящи" (MetroGuide for the Blind), а изпълнението му ще продължи общо 12 месеца. "Идеята е да бъдат изработени кратки, но достатъчно точни, ясни и съдържателни описания на всички метростанции по линия 1, включително новоизграждащите се в момента 7 броя.

Готовите описания ще бъдат записани в аудиоформат и разпечатани в книжки с брайлов и уголемен шрифт", обясни за "Новинар" Иван Карастоянов от сдружение "Център за подкрепа на социалната интеграция - Приоритети", което разработва проекта.

Всички файлове ще бъдат достъпни в интернет както за незрящите, така и за хората без увреждания. След изработването на картите ще бъдат уточнени някои технологични особености, за да стане възможно файловете да могат да се свалят и чрез мобилни устройства.

"Самите карти ще съдържат информация като тази дали има колони на перона, колко са стъпалата и площадките, от коя страна е ескалаторът и има ли изобщо такъв, същото и за асансьора и други подобни препятствия и архитектурни особености от влака, та чак до изхода", уточни Карастоянов. Ще има информация и за най-близките автобусни спирки край изходите на подлезите. Преди да бъдат записани в аудиофайлове и да бъдат разпечатани книжките на Брайл, указанията ще бъдат тествани от хора с нарушено зрение.

Финансирането на проекта е осигурено от норвежките фондове, а проектът е кандидатствал по втория етап на програмата за подкрепа на НПО в България. Само преди броени дни от сдружението са подписали договора за отпускане на необходимите средства.

От организацията подготвят и изложба на фотографии, заснети от хора с увредено зрение. "Изложбата има за цел да покаже на широката общественост, че хората с увреждания, в частност тези със зрителни такива, могат да правят неща, които обществото не очаква от тях да могат", допълва той. По думите на Карастоянов целта е да се улесни намирането на работа за хората с нарушено зрение.

Материалът е поместен с разрешението на в. "Новинар".