"Лондонското метро е идеално за хора с увредено зрение" твърди незрящ, превърнал столицата в свой дом

20 ноември 2014 г. 

Алекс Кълбъртсън

  
Анди Хауърд се премества в столицата от Бат преди около година. Това би било  нещо съвсем нормално за повечето от нас, но е една огромна крачка за човек, който е загубил зрението си още като дете.  

46-годишният мъж използва изострения си слух за да си изкарва прехраната като акордьор на пиана. Работил е с невероятни инструменти (концерт роялът на катедралата в Бристол ) и е настройвал пианата на известни хора,  чийто имена, тъй като е  джентълмен, не може да назове.  

Премества се в големия град за да продължи работата си . Повечето хора не биха се замислили да предприемат подобно предизвикателство. Но за човек с увредено зрение това е сериозен скок, за който се изисква много кураж.”Трябваше да го направя доста по-рано” споделя той „Харесвам града, но за мен беше голяма стъпка да оставя зад гърба си удобствата на положението си в Бат.

Анди Хауърд е майстор акордьор, въпреки че има проблем със зрението.Бидейки тук от година не може да не похвали града и неговите обитатели. Най-интересна за него е разгърнатата система на градския транспорт. Пречка, за повечето пътуващи, за Анди метрото е спасителен пояс.  Използва го, придвижвайки се из Лондон, за да настройва любимите инструменти на хората.

"Изумен съм колко добре е приспособена системата към подпомагане на зрително затруднените", споделя той. "Начинът, по който е устроена  ми дава възможност да изкарвам прехраната си. Служителите в метрото помагат изключително много. Винаги ми съдействат, когато трябва да стигна до ескалаторите или мотрисите. Едва ли може да се направи нещо повече за хората с нарушено зрение.

"Пътуването с автобус изглежда  ДЕТСКА ИГРАЧКА, но ако имате проблем със зрението  е доста трудно да следите къде се намирате и кога трябва да слезете. В Лондон транспортната система има звуково обявяване  не само в метрото, но и на автобусите.Това помага на толкова много хора да се насладят и получат максимума от посещението си в нашата приказна столица. Независимо дали  са дошли по работа, удоволствие, или са с нарушено зрение като мен.”

Друг модерен феномен, помагащ му да се придвижва е неговия iPhone. По маршрутите до и от работното място използва GPS и вграден гласов софтуер. Чрез телефона може да чете текстове и e-mail-и, както и да ги изпраща.

Акордьорът е невероятно скромен и охотно влиза в разговор. Той участва в Лондонския маратон това лято.Почувствал е, че "има нужда от истинско предизвикателство" (сякаш да си сляп в град като Лондон не е достатъчно голямо предизвикателство). 

Ако имате пиано, на което можете да свирите с любов и внимание, независимо дали то е у дома, в училище, в църквата или дори на улицата, погледнете в сайта на Анди: http://tuningpianos.co.uk/  или му  пишете на e-mail: andy@tuningpianos.co.uk   

Превод: Джули Илиева
Редакция: Александър Велков  
Източник:
 http://www.getwestlondon.co.uk/news/local-news/london-underground-great-visually-impaired-8145505