Новият дизайн на АБВ е недостъпен за незрящите Столичната организация ще направи постъпки за разрешаване на проблема

Ползватели на една от най-популярните български електронни пощи – abv.bg бяха неприятно изненадани от смяната на дизайна й, в резултат на което използването на пълната функционалност на кутиите се оказва невъзможно. Публикуваме писмо на един от тези ползватели и отговорът на служител от отдела за работа с клиенти.

Добър ден на екипа на АБВ.бг! Пиша Ви от името на един приятел и колега, който е незрящ и при работа с компютър използва говорящата програма "Jaws". Новият интерфейс на АБВ-пощата (с който се е сблъскал на 20 март, събота) не му позволява нито да отваря кутията с писма, нито да пише нови, изобщо - да работи с ел. пощата. Има ли вариант той да се върне към старата версия на АБВ или настоящата версия да се усъвършенства, така че да бъде съвместима с "Jaws"? Благодаря Ви предварително за разбирането! В очакване на отговор: 

Здравейте,

За съжаление потребителите които вече са превключени към новата, по-модерна версия на АБВ Поща няма да могат да бъдат върнати към предходните версии на продукта. Традиционната версия на АБВ Поща предстои да бъде окончателно преустановена, като поетапно всички  потребители се превключват към последната обновена версия на АБВ  Поща. Вярваме, че новият дизайн и функционалности на АБВ Поща ще направят използването на продукта по-лесно и удобно за Вас. Нека Ви запознаем с някои от основните причини, поради които се налага осъвременяването на АБВ поща: 

 * През последните години настъпиха значителни промени в най-използваните браузъри като Internet Explorer,  Mozilla Firefox, Opera, Google Chrome и други. Също така се появиха нови версии на HTML и CSS стандартите,  което наложи пренаписването на нов по-съвремен и функционален код за множество сайтове, в това число и АБВ Поща. 

 * Все по-масовата употреба на мобилни устройства като таблети и смартфони и ползването на Интернет услуги посредством мобилните оператори е друг важен фактор, с който всеки съвременен сайт трябва да се съобрази. 

 * Новата АБВ Поща се разработва в съответствие с визията ни за хармонична интеграция с файловия организатор Dox.bg и разработката на мобилни приложения. 

 * Дизайнът на новата АБВ Поща е по-лек и изчистен и е в унисон със съвременните тенденции за разработване на леки и удобни за употреба Интернет приложения.

АБВ Поща е развиващ се продукт, който се адаптира към постоянно променящите се нужди на своите потребители.

Екипът на АБВ Поща продължава да работи по развиването на продукта, искрено Ви благодарим за Вашето мнение и лоялно отношение. 

Повече информация и насоки относно използването на новият интерфейс на АБВ поща можете да намерите на този линк: http://abvhelp.abv.bg/ или като сте във Вашата поща и натиснете бутона "Помощ"(под бутона "Пишете ни") .

Можете да опитате с използването на мейл клиент програма.

Поздрави,

екипът на АБВ

 

   Тъй като определяме подобно отношение към дългогодишни клиенти на тази услуга като некоректно и дискриминационно смятаме за необходимо да се обърнем със запитване, от името на Столичната организация, към abv.bg дали игнорирането нуждите на незрящите клиенти ще бъде част от политиката на фирмата – собственик на сайта в бъдеще? Или са склонни да направят необходимото за подобряване достъпността на страницата.

  Препоръката ни към потребителите със зрителни проблеми е да потърсят на свой ред отговор на тези въпроси. Можете да ни изпращате копия от писмата или Ваши лични впечатления за новия дизайн на abv.bg на inforsosofia@gmail.com