Боулинг помага на хората с увредено зрение да се забавляват

 

16 ноември 2014 г.

 Джейн Гаргас

 Това е игра на кегли, страйкове и попадения. Всеки петък сутрин. Когато разбират за промяната на резултата, те аплодират силното срутване на кеглите на пода, след това се разпитват взаимно за техниката.

 

Един подир друг хващат топката и я хвърлят долу по пистата.

Никой не използва зрението си. "Това е нещо, което наистина трябва да се види" -  споделя Бъд Кол, който е незрящ. " Не е игра на думи"

Бъд Кол е президент на Съвета за слепи на долината Якима, група за подкрепа на хора с увредено зрение. Групата помага като организира седмични турнири, наречени Боулинг за незрящи. Участниците са с документ за увреждане на зрението 20-200 или с пълна слепота. 

 Всяка седмица между 12 и 20 души идват до пистите за боулинг в Ноб Хил, някои с бели бастуни, с помощта на които преодоляват разстоянието, някои придружени от кучета водачи, други с моторни скутери.

 Сред хората с увредено зрение са:

- Дарла Хетфийлд, която играе боулинг от 9-годишна и няма да позволи нейната макулна дегенерация да я спре сега. 

- Сали Майо, която пристига с нейното куче водач, черният лабрадор  Джуно ( Джуно не играе, но показва учтив интерес относно това какво се случва на пътеката.)

- Бъд Адамс,  достигащ средно до 150 игрови точки

- Ан Райденур, истинска девойка на 93 години според Кол, "един  от най-добрите играчи"

-  Долорес Акоста, която си намери на мига група от приятели, когато се премести миналата година от Калифорния в Якима.

- Рег Джордж, роденнезрящ, който тъкмо достигна резултат от 100 точки в началото на Ноември.

- И най-накрая Кол, контузената резерва с фрактура на прешлен, изпълняващ функцията на мажоретка.

 Екипът по поддръжката,  съпровождащ играчите се състои от: шофьори, пазачи, съпрузи, приятели или други членове на клуба (не е нужно да си с нарушено зрение, за да бъдеш член, обяснява Кол.  Просто от дълго време президентът и вицепрезидентът са с такова увреждане.) Всеки, който дойде е поканен да играе.

 Боулингът за незрящи не е плод на случайност.  Един ден, преди 12 години импресарио на име Хауърд Ъндърлууд търкулнал топката. След това се обадил на  приятеля си Бил Смедли тук и се пошегувал с него за история, която е чел с участието на  незряща жена от Сиатъл, достигнала до 300 перфектни игри. 

 Казах му " Ти си един лентяй Бил" - припомня Ъндърлууд

 Тъй като Смедли бил напълно незрящ налапал въдицата. Скоро купчина от PVC тръби се появила в двора на Ъндърлууд. След като били слепени в парапет, последният, който има множествена склероза и кара моторен скутер, ги доставил с него до алеите в Ноб Хил. Там управниците дали съгласие за създаване на две специални писти за боулинг играчи с увредено зрение, които да се ползват веднъж седмично.

"Ноб Хил беше чудесен за нас" - казва Ъндърлууд.

 Парапетът дава възможност на боулинг играчите да разберат, когато са достигнали до точката, откъдето трябва да хвърлят топката. Гумираните пластмасови тръби, поставени в каналите, позволяват тя да отскача по страните и да продължава към кеглите.

 Няма не______________________________________________________________________________________________________________________________сполучливи топки!

 Смедли и Ъндърууд стават двама от първите боулинг играчи, заедно с Майо. Ъндърлууд играе боулинг от скутера си,  съпровождан откучето си водач, Миши, което сяда отпред вероятно, за да дава съвети.   Скоро към тях се присъединяват и други, с които заедно изучават техники за постигане на успех в боулинга, без да имат предимството да виждат какво правят. Хетфийлд неотдавна достигна 186 игри, следвана от Майо със 184. Адамс разказва, че има дни на "възходи и падения" на игрището за боулинг заради макулнатаси дегенерация, но партньоритему настояват, че той непрекъснато върви нагоре.

 " По дяволите, те ме побеждават" - отбелязва Рик Андерсън, който не е с увредено зрение, но помага при транспорта на играчите и играе боулинг заедно с тях.   

 Райденур пренебрегва всякакъв израз на възхищение относно нейната напреднала възраст или намаленото й зрение. Няма нищо необичайно, твърди тя, споменавайки, че  неотдавна е практикувала буги борд на хавайски сърф. 

Джордж, който наскоро отбеляза своя първи страйк,смята че би подобрил играта си още повече, ако използва по-голяма топка. " Може би имам нужда от диня" - смее се той.

Кол посочва към Джордж, който има позитивно отношение към всичко. "Той е толкова весел човек" 

 Изглежда, че е заразно. "Дори и да не е  добър денят, аз все пак идвам за забавление", обяснява Хетфийлд

 "Не става дума за бройки", казва Сюзън Уитман. Била е доброволец към боулинг групата  в продължение на осем години. "Аз съм с диагноза глаукома, така че знам, че е неизбежно и че ще изгубя зрението си."

 

За Акоста, която е самотен родител, без роднини в района, другите играчи са като група за подкрепа.

 

" Клубът отвори много врати за мен" - каза тя. " Имам приятели тук и хора, с които да разговарям"

 

Много от приятелствата се дължат на двамата основатели Смедли и Ъндърууд. Те правят безопасни турнири, които не са на живот и смърт или поне не са придружени с изблици на насилие. "Все пак, целта ни не е да се убиваме един друг" - обяснява Ъндърлууд.

 

Също така  увреждането не може да им попречи да се забавляват далеч от пистите. Ъндърлууд още се смее на времето, когато двамата със Смедли са се появили на стрелбището. Две кучета-водачи, един човек на скутер, един напълно незрящ. Беше странна гледка за другите -  отбелязва той.

 

Превод: Петя Петкова

Редакция: Александър Велков

Източник:

http://www.yakimaherald.com/valleylife/2628581-8/bowling-for-the-blind-lets-vision-impaired-bowlers-have