Бъди моите очи

Стив О' Хеар

 16 януари 2015

„БЪДИ МОИТЕ ОЧИ”, едно ново некомерсиално датско начинание, е избрало търговската технология- обикновено видео обаждане, и комбинирайки я с група зрящи доброволци, използва това като основа за едно iOS приложение, което ти позволява да помогнеш на незрящ човек да „гледа“ през собствената си видео камера.

 

            БЪДИ МОИТЕ ОЧИ наскоро прикова вниманието на Twitter и Square founder Jack Dorsey. Програмата работи по следния начин: ако ти си зрящ човек, регистрираш се за услугата и изчакваш да ти  бъде  изпратено известие, че незрящ, който също се е регистрирал, има нужда от помощ. След като се образува двойка виждащ-невиждащ, двамата сте свързани чрез аудио/видео обаждане и това ти позволява да „дадеш на заем“ твоите очи на незрящия. Той насочва своя телефон към  обекта,  който иска да бъде видян. Тогава вие двамата работите съвместно чрез видео разговора, за да разрешите проблема.

            За нещастие обаче, аз лично още не успях да изпробвам приложението. От официалното си откриване вчера , сървърите на „БЪДИ МОИТЕ ОЧИ” са заляти с посетители, казаха ми, че в момента много голям брой (над 13 000) доброволци са се записали, за да помагат на незрящи, нуждаещи се от помощ, което в перспектива е доста насърчаващо. Междувременно, според вградения в приложението брояч, досега са били подпомогнати над 2000 слепи хора.

            Що се отнася до вида необходима помощ , съоснователя на „БЪДИ МОИТЕ ОЧИ” Теле Кристенсен ми разказа за проблеми в кухнята, като например проверяване срока на годност на храна или намиране на нещо в хладилника. Наложило му се е също да  помогне с меню на един аудио плейър, на който са се изключили гласовите команди, както и да  съдейства на незрящ да открие специфичен номер на врата в непозната местност.

            В момента приложението се разработва за насърчаване на доброволците да участват отново. Съществува и възможност за блокиране, така че ако двама човека не се разбират „БЪДИ МОИТЕ ОЧИ”   гарантира, че ще бъде избегнато  последващото им попадане в една двойка.             Кристенсън също ми каза, че приложението е изцяло некомерсиално, първоначално е било разработено от група доброволци след като те видели Ханс Jorgen Wiberg, който също е незрящ, да подхвърля идеята в Стартъп  Уикенд. Оттогава БЪДИ МОИТЕ ОЧИ получава подкрепа от Съюза на слепите в Дания, от Велукс и студио Робокет за разработване на софтуер.

           За момента няма планове  програмата да се заплаща, въпреки че за в бъдеще може да се обмисли  някаква такса, в зависимост от изискваното от потребителя количество работа. Обаче Кристенсън държеше да подчертае, че основните услуги ще останат завинаги безплатни.

 Превод: Мария Василева

Редакция: Александър Велков

Източник:

http://techcrunch.com/2015/01/16/be-my-eyes/