Незрящ съдия се присъединява към Върховния съд на Мичигън. Подготвя се чрез изслушване на адвокатски досиета

 

Ричард Бернстейн влезе в историята на Мичигън след като спечели място във Върховния съд  на щата през ноември. Бернстейн ще бъде първият незрящ съдия в историята на институцията.  Въпреки, че той няма да се закълне в длъжност до четвъртък вече се подготвя за своята нова позиция, като запаметява адвокатски досиета.

 

Вестник Уинстън-Салем (The Winston-Salem Journal) съобщава, че след спечелването на изборите през ноември, Бернстейн слуша асистент, който чете  правни досиета на глас.  Асистентът чете и повтаря всички аспекти на досиетата, включително и бележките. Така Бернстейн запомня всички ключови точки на отделните случаи.

Рипъблик ( The Republic) отбелязва, че Бернстейн, който е 41-годишен, е незрящ по рождение.  Въпреки, че е първият съдия  с такова увреждане във Върховния съд на Мичигън, той не е първият в Съединените щати. Изданието отбелязва, че  двама други незрящи съдии понастоящем упражняват професията си.

„ В Мисури  съдийства Ричърд Тейтълман (Richard Teitelman ), незрящ от 13 годишна възраст. Съдия Дейвид Тейтъл (David Tatel)оглавява Федералния апелативен съд във Вашингтон, окръг Колумбия.”

Когато го попитахме, дали неговата работа би била по-лесна, ако можеше да чете и да пише, Берстейн беше открит и честен, казвайки, че просто не би бил такъв какъвто е сега.

„ Би било много по-лесно, ако можех да чета и пиша като всеки друг, но това нямаше да ме направи такъв, какъвто съм сега. Без съмнение, това изисква много работа, но и обратната страна изисква от теб да имаш високо ниво на подготовка – нещо, което аз правя през целия си живот. Това за мен е връщане към началното училище.”     

Берстейн отбелязва, че юридическите съветници ще имат много по-различно  взаимодействие с него в сравнение с другите съдии.  Вместо да използват дълга писмена комуникация или имейли служителите ще говорят лице в лице с него.

„ Моите камари ще бъдат уникални. Няма да има толкова служители, тъй като комуникацията ще се осъществява със съдията, с мен.”

Другите съдии гледат позитивно на това назначение. Въпреки трудната материя,  свързана с  претенции за увреждания той ще допринесе с  допълнителен набор от знания, тъй като   колегите му имат малко опит в тези области. Освен, че е първият незрящ съдия във Върховния съд на Мичигън, Бернстейн е известен със своята изключителна сила и устойчивост.

Той е пробягал повече от 15 маратона, а през 2008 година  участва в триатлон, чрез каране на колело на 112 мили, бягане 26.2 мили и плуване 2.4 мили с помощта на водачи.  През 2012 година влиза в заглавията на Ню Йорк Сити, след като бива ударен от колоездач с висока скорост, докато бягал в Сентрал Парк, сблъсъка го вкарал в болницата за седмици.

 

 

Превод: Петя Петкова

Редакция: Александър Велков

Източник:

http://www.inquisitr.com/1711276/blind-judge-joins-michigan-supreme-court-prepares-by-listening-to-case-briefs/