ПОЗИЦИЯ

Относно последното предоставяне на дарени храни – 24.04.2015 г.

В България неизползваните, похабените и изхвърлените храни варират от 200 до 400 хиляди тона годишно. Тези храни биха могли да се използват за нуждите на хората, които днес страдат от глад и недоимък.

Един от начините за постигане на това е хранителното банкиране, което е познато в напредналите страни вече повече от 50 години.

Това е най-краткото обяснение за дейността на Българската хранителна банка и партньорите и, като Съюза на слепите в България /ССБ/, респективно Регионалната съюзна организация РСО/ в София.

Предоставянето на помощта за майката на Анна Симова се е случило на 24 април 2015 г, в петък, между 10 и 16 ч.  и не става ясно защо хранителните продукти пристигат у дома и малко преди 18 ч. на 25 април, събота. Повече от 24 часа са били някъде и в някого, при неизвестни условия за съхранение, а времето беше почти с летни температури. На всичкото отгоре ТВ материалът, в който се изхвърлят въпросните развалени ябълки е заснет и излъчен на 27 април, понеделник – четвърти летен ден, когато и от магазин да бяха купени нямаше да издържат.

Получателите на хранителните помощи са били изрично уведомени по електронна поща с рутинно съобщение, че продуктите са с изтичащ срок за съхранение и са за бърза консумация! Дори са изпратени и рецепти за лесно приготвяне на печени ябълки, кейк,  пай и щрудел от ябълки.

Очевидно, в стремежа си да осигурим повече помощи за съюзните членове сме надценили ролята на близките и придружителите на слепите, дори и когато живеят в съседни апартаменти!

Участието в крайната фаза на хранителното банкиране е напълно доброволен акт и записаните са предупредени за начина и естеството на разпределение и предоставяне на хранителни продукти, дарени на Българската хранителна банка!

Иван Бакърджиев

 

Хранителна банка при ССБ/РСО София