Как готвят незрящите: жена със зрително увреждане опровергава стереотипите относно увреждането си с нова видео поредица

Ема Лорд

18.12.2014

 

            „Обичам хейтърите!“ е казал някой някога.  Но това е един от случаите,  в които интернет троловете помагат за  едно  прекрасно вдъхновение. След като разбрала, че

  последните обвиняват Стиви Уондър , че лъже относно слепотата си, за всичко, което може да направи без зрение (сериозно?!), Лусия Прен, чието наследствено заболяване на очите причинява късогледство, поства видео, в което готви просто, за да покаже колко независими и способни са всъщност незрящите, въпреки често  споделяния стереотип, че не са. Видеото на Прен показва всички начини, по които тя превъзмогва трудностите, готвейки ястия и разказвайки за участието си в онлайн общества. Въпреки факта, че периметъра на зрението й е само няколко инча.

            За нещастие поради това че хейтърите имат същия достъп до интернет както и останалите, Прен получила много неприятни коментари и премахнала видеото – но не и преди да привлече вниманието на група хора,  занимаващи се с разработване на уеб страници . Те се заинтересували от  гледната й точка. Надявали се, че с нейна помощ занапред ще създават страници , по достъпни  за зрително затруднени.Благодарение на тях отново качила видеото и сега планира да прави по едно подобно всяка седмица, описващо ежедневни задачи, които са повече от постижими дори и без зрение. Прекрасно.

            Прен споделя: „Животът на незрящия е какъвто сам си го направи“, и се надява, че видеата ще променят стереотипите относно хората със зрителни увреждания. Друго важно вдъхновение за видео сериите е малката й дъщеричка Анникки и е почти сигурно , че също ще ослепее.  Тя наследила заболяването на майка си. . Все пак, има възможност за оперативна намеса.Ако се извърши преди навършване на 12 седмична възраст поне част от  зрението й може да бъде запазено., Прен се надява да събере средства от дарения. В това видео, второто, което качва, тя показва как приготвя тортила (мексиканска царевична питка бел. прев.) и разказва историята на своето заболяване и това на дъщеря й.

  

Превод:Мария Василева
Редакция: Александър Велков
 
Източник:
http://www.bustle.com/articles/54502-how-blind-people-cook-visually-impaired-woman-slams-stereotypes-about-her-disability-with-new-video-series