Отчет на Българска хранителна банка за периода: януари-март 2015 г.

Позволяваме си да  публикуваме отчета за работата през първото тримесечиена 2015 г. на Българска хранителна банка, като представител напартньорска организация, каквато е Съюза на слепите в България влицето на Регионална съюзна организация София.

Благодарение на дейността на Българска хранителна банка и най-вече на дарителите и през първото тримесечие на 2015 г. в РСО София сме получили, разпределили и предоставили на най-нуждаещите се наши съюзни членове хранителни продукти в размер на 5238 броя единични опаковки, с общо тегло 2073 кг, на стойност всичко 5151 лв..

Както ще  прочетете и в информацията, Българската хранителна банка организира и мероприятия , свързани с дарителски кампании. Моля, всички загрижени и реално желаещи да помагат на незрящите хора в България да предприемат необходимите действия за включване в дарителските инициативи!
Помагайки и съдействайки на Българрската хранителна банка, участвайки като доброволци в дарителските кампании, Вие ще подпомогнете и най-нуждаещите се незрящи членове на Съюза на слепите в България, както и други групи в неравностойно положение, повече от половината от които са деца!

Иван Бакърджиев

Хранителна банка към РСО София


Здравейте, приятели!
По традиция първите месеци на всяка нова календарна година свързваме с по-лежерно темпо и подготовка за динамична работа. Първата четвърт от 2015 г. се оказа силен старт за нови начинания и партньорства в подкрепа на спасяването на годна храна и предоставянето й за подпомагане на нуждаещи се хора.
Ето накратко основни резултати, които постигнахме в работата си от януари до настоящия момент:

• Стартирахме програма за подпомагане с месечни пакети на най-пострадалите семейства от наводненията през лятото на 2014 г. в град Мизия и село Крушовица. В партньорство с фондация „Помощ за благотворителността в България“ и община Мизия 186 семейства в двете населени места получиха пакети с храни от първа необходимост - 4 800 тона храни са раздадени на най-пострадалите, сред които самотно
живее и възрастни хора и хора с увреждания, семейства без подслон, които са настанени във фургонното селище и пансиона в град Мизия, семейства на самотни родители или безработни родители с малки деца. Сред дарителите на храни, подкрепили програмата, са „Белла България“, „Монделийз България“, „Вин Комерс“, „Гуд Милс“, „Диавена“, „Капатово“, „Фратели кетъринг“, „Слънчо“. Сухи и пакетирани храни – неизменна част от пакетите за подпомагане, бяха осигурени и от събраните количества храни в рамките на кампанията „1 килограм доброта“ на БХБ през изминалата година. Общо 57 доброволеца се включиха в подготовката на
хранителните пакети. Сред тях 39 - индивидуални и 18 - корпоративни, 4 от които ни помогнаха в директното раздаване на пакетите през месец януари.

• Развихме успешно партниране с „Бред Логистик“, гр. Божурище, за спасяване на хляб. Фирмата е специализирана в производството на хляб и тестени изделия – питки, баници и други тестени изделия. От началото на месец януари всяка седмица дарителят осигурява хляб за 1500 човека.
Хлябът се предоставя като част от подкрепата в рамките на трапезарии, кухни за бедни, центрове за настаняване от семеен тип, защитени жилища и услуги от резидентен тип за деца, живеещи на улицата, бездомни хора и възрастни с ниски доходи.

• Поставено бе началото на партньорство с потенциал с Fratelli Catering. Кетъринг фирмата дари фризер на БХБ за минусово съхранение на храни, амбалаж и почти 800 кг пресни картофи за подпомагане на нуждаещи се хора. Фризерът бе осигурен чрез продажба на куверти за Новогодишното парти, което Fratelli организираха за свои приятели и клиенти.

• Българска хранителна банка бе отличена с първа награда за най-добър бизнес план. Идеята за социално предприятие „Работилница за домашна прясна паста“ на БХБ спечели призовата награда сред 18 бизнесплана в конкурса за най-добър бизнес план на НПО, организиран от фондация "Български център за нестопанско право" (БЦНП) и фондация "Програмен и аналитичен център за европейско право" (ПАЦЕП). Конкурсът бе финансиран от фондация "УниКредит" и фондация "Америка за България" и
бе  подкрепен от УниКредит Булбанк и yatoto.com. Отличието и чек от 12
000 лв. връчи Левон Хампарцумян, главен изпълнителен директор на УниКредит Булбанк.

• 10 доброволеца – студенти от Rice University, Houston, Texas, ще бъдат доброволци в дейности на БХБ за 3 седмици от 19 май 2015 г. Съвместният проект на групата студенти от САЩ и БХБ с методическата подкрепа на Глобалната мрежа на хранителните банки (GFN) бе избран за подкрепа и финансиране на конкурсен принцип. Основна задача за доброволците е предоставяне на експертна и оперативна подкрепа в подготовката на първото издание на кампания „1 килограм доброта“ в
последния уикенд на месец май. Част от финансирането, даващо възможност доброволците от САЩ да работят за толкова дълъг период за БХБ, е предоставено от H-E-B – американска търговка верига, която оказва изключителна подкрепа за осигуряване на хранително подпомагане на нуждаещи се хора в САЩ и Мексико, а като основен партньор на Глобалната мрежа на хранителните банки - предоставя щедра подкрепа за развиване на хранителните банки по цял свят.
На снимката (от ляво на дясно): Тони Китчън (GFN), Теодора Бакърджиева и Цанка Миланова (БХБ), Дани Флорес (H-E-B), Бен и Бриджит – двама от струдентите на Rice University, които ще бъдат доброволци на БХБ.
• От 16-ти до 19-ти март 2015 г. двама представители на екипа на БХБ взеха участие в The FoodBanking Leadership Institute, организиран от Глобалната мрежа на хранителни банки в Хюстън, Тексас. Във форума взеха участие представители на 38 държави от 6 континента

• Представител на екипа на БХБ участва в трейнинг за мениджмънт на хранителни банки, който се проведе от 23-ти до 27-ми март в Мадрид, Испания и бе организиран от FEBA (Европейската асоциация на хранителни банки). Домакин на обучението беше Хранителната банка на Мадрид, където участниците имаха възможност да се запознаят с опита в оперирането и управлението на хранителна банка.

• На 21 април 2015 г. БХБ организира среща на мрежата от партньорски организации за раздаване на храна. В срещата взеха участие представители на 20 организации, както и Румяна Стоянова, експерт в Българската агенция по безопасност на храните. Обсъдено бе прилагането на изискванията на Закона за храните за безопасното и отговорно
транспортиране и съхранение на храни. Участниците в срещата обсъдиха необходимостта от полагане на още по-добра грижа към храната, стандарти за което създава Българската хранителна банка и очаква те да бъдат постигнати от всички нейни партньорски организации при получаването, съхранението и раздаването на дарени храни.

За първите четири месеца на годината в цифри:
• 66 тона храна събрани от 25 компании. Дарителите, предоставили храни по над 1 тон за периода, са: „Данон Сердика“, „Капатово“, „Обединена млечна компания“, „Меггле България“, „Масиви“, „Бред Логистик“, „Вин Комерс“, „Слънчо“.
• Над 63 тона раздадени храни за осигуряване на допълващо хранително подпомагане. С това количество са осигурени над 200 000 хранения, близо 4 100 човека всеки месец са получили подкрепа. Чрез програмите на 45 организации подкрепата е достигнала до хора в населени места в областите Видин, Кюстендил, Пазарджик, Пловдив, Русе, София, Стара Загора.
• 139 доброволеца дарили 568 часа труд за събирането, сортирането и подготовката на храни за раздаване. Сред тях служители на фондация „Америка за България“, „Сожелайф България“, “COOL Travel“, списание „ОСЕМ“, „Експириън България“ (за 3-ти пореден път , „Тръст за социална алтернатива“.
Благодарим на всички дарители за безценната подкрепа, както и на всички доброволци споделените часове работа, умения, сръчност и мотивация!

Какво предстои?
Сред планираните събития в предстоящия месец с най-голям заряд и мащаб е първото за годината издание на кампанията „1 килограм доброта“. На 30 и 31 май всеки, който има желание да дари храна за подпомагане на нуждаещи се хора, ще може да направи това в търговските обекти, включени в кампанията. Можете да подкрепите кампанията и като доброволец, като допълнителна информация за това ще разпространим в
началото на май.
В двете издания на кампанията „1 килограм доброта“ през 2014 г. (май и ноември) бяха събрани близо 15 тона храни – предимно боб, леща, макарони, ориз и олио. В кампанията се включиха с подкрепа над 300 доброволеца, броят на дарителите е над 6000. Със събраните количества БХБ успя да осигури допълващо подпомагане с храни, за които като вид и количество няма практика да бъдат дарявани от хранителния бизнес.

Благодарим за всеки килограм доброта и ще ви очакваме отново!
Цанка Миланова, изпълнителен директор на БХБ