Какво ще получим срещу 10 милиона? Интелигентната система за управление на трафика вече контролира придвижването ни – за добро или за лошо?!

Александър Велков

След новаторското решение с бутоните в тролеите Столична община изненада жителите на най-големия град у нас с нова система, която да ни доближи до най-модерните европейски образци Става дума за цялостна промяна на  принципа  за управление на уличните светофари. Най-малкото, както се изрази служител във фирма за подобни устройства – те вече няма да приличат на такива от филми от 80-те години.

Сред предимствата на избрания подход е намаляването на времето за пресичане на пешеходците средно с 30секунди. Ако преди от точка А до точка Б с кола сме стигали за 10 минути, интелигентната система за управление на трафика ще  сведе това време до 7 (най-малко), а по основните кръстовища ще преминаваме от 5 до 8 пъти по-бързо.В пътната настилка на улиците и булевардите, водещи към центъра на София, ще бъдат монтирани тензометрични датчици, както и камери. Устройствата ще се поставят на двеста метра и ще броят колите. По този начин светофарите ще пропускат първо автомобилите по булевардите с по-интензивно движение. Така ще бъдат отпушени и тапите по тези кръстовища. Освен това ще намалее между 7-9% консумацията на гориво за автомобилите. Датчиците ще следят и в реално време и осовото натоварване на преминаващите превозни средства и така ще  се измерва и тежестта им. Освен това ще се изгради и център за управление,  където реално ще има картина от трафика в града.

Кръстовищата ще се регулират така, че да осигурят по-бързо преминаване на колите на градския транспорт. За целта на уредбите ще бъдат монтирани специални устройства, а датчици ще се сложат и на 750 автобуси, тролеи и трамваи. Зелена светлина ще се подава и за линейки, пожарни и полицейски коли. Основната цел е да се оптимизира движението на превозните средства на градския транспорт, както и да се повиши ефективността и да се намалят закъсненията. В момента заради задръстванията в пиковите часове рейсовете и тролеите закъсняват от 3 до 10 минути. Умните светофари ще заменят и полицаите, които се налага  да регулират трафика в най-натоварените часове.

Още нещо непознато за редовия пешеходец и шофьор са трите примигвания на зеления светофар. Това няма да означава че последният е на път да се развали, а че времето за преминаване  на практика е изтекло.

Според различните информации до края на следващата година, по-един или друг начин, в системата ще бъдат  обхванати между 130 и 170 кръстовища.

Стойността на целия този набор от технологични чудеса е 10 млн. евро, а сумата е получена чрез заем от Европейската инвестиционна банка. С реализацията на проекта ще се спестят и 1 млн. лева годишно от въглеродни емисии заради по-малкия престой в задръствания. По този начин инвестициите ще се отплатят косвено през следващите 7 до 8 години. Самата система ще може да се експлоатира най-малко 10-15 години.

Засега нововъведението се оказва най-полезно за водачите на МПС, тъй като пресичащите си нямат и понятие за т.нар. жълти бутони и по-скоро са склонни да изпият по едно кафе на кръстовището, отколкото да ги натиснат. Понякога и чисто архитектурното разположение на кутиите никак не предразполага към такова действие. Едно от успокояващите неща е, че модулите наподобяващи камери всъщност били звукови сигнализатори за незрящи. Хем няма да ни снимат, хем ще имаме възможност да пресичаме без чужда помощ. Последното изказване впрочем би могло да се характеризира като доста смело, но това е съвсем отделна тема. Въпросът как една община прилага една своеобразна транспортна шокова терапия спрямо своите подопечни също заслужава внимание.

Зам. Кмета по транспорта Любомир Христов заявява, че въпреки прогнозите бъдещите ползи трудно могат да бъдат изчислени, тъй като системата е съвсем нова за нашите ширини. Да се надяваме, че поне  една трета от гореизброеното ще се пренесе от хартията в действителността. Иначе ще си останем само с футуристичния изглед. А такъв в Китай могат да сътворят и за  поне 100 пъти по-малко от 10 милиона.

 

За текста е използвана информация от онлайн изданията:  

elektrotransportsf.com, profit.bg, blitz.bg, segabg.com, presa.bg, vsekiden.com, eurocom.bg, novanews.novatv.bg, mediapool.bg, news7.bg