Филми

Усещане за жена

Scent of a Woman

Режисьор : Мартин Брест

В ролите : Ал Пачино, Крис О'Донъл, Джеймс Риборн, Габриел Ануар, Филип Сиймур Хофман

Държава : САЩ

Година : 1992

Жанр : Драма 

Времетраене : 156 минути

Чарли е беден стипендиант в престижното и скъпо училище "Беърд". Както се случва и в живота, бедняците твърде често са и неудачници. Чарлс става неволен свидетел на хулиганска проява на своите разглезени съученици. За идващия понеделник директорът Траск назначава комисия, която да разгледа случая, а дотогава за назидание Чарлс ще трябва да положи обществено-полезен труд. Той трябва да се грижи за слепият ветеран от войната Слейд (Ал Пачино), който на всичкото отгоре е с доста труден характер. Слепият мъж успява да въздейства на момчето и променя завинаги възгледите му.

 

 

Прекършени прегръдки

Losabrazosrotos

Режисьор : Педро Алмодовар

В ролите : Пенелопе Крус, Рубен Охандино, АлехоСаурос, Анджела Молина, Карлос Леал, Марта Аледо, Хосе Луис Гомез, Бланка Портийо, Луис Омар и други

Държава : Испания

Година : 2009

Времетраене : 127 минути

В следствие на ужасна автомобилна катастрофа, известен сценарист и режисьор (Луис Омар) губи зрението си и любимата си жена. По-рано той е имал две имена: Хари Кейн - псевдоним, с който е подписвал книгите си, и МатеоБланко - истинското му име, което е поставял в надписите на филмите си. След катастрофата той започва да използва само псевдонима си, тъй като кино вече не е в състояние да снима, а и му е по-леко да си мисли, че Матео е загинал с любимата си. 14 години по-късно обаче, той не може да се примири с трагедията на живота си и спомняйки си миналото, разказва на младия си помощник, когото е заобичал като син, историята за любовен четириъгълник, която приключва с въпросната катастрофа.... 

Човек на изкуството в главната роля, ПенелопеКруз, инцидент и убийствен саундтрак… Всичко това е характерно за филмите на Алмодовар. В „Losabrazosrotos” имаме и бонус – Роси де Палма, чийто външен вид е толкова характерен, че само мигновената й поява ни връща назад във времето към „Кика” и „Жени на ръба на нервна криза”. Филмите на Алмодовар не могат да бъдат определяни като добри или лоши, те са много добри и по-малко добри. А когато има ПенелопеКруз в актьорския състав, те със сигурност са в графата - шедьоври. В „Losabrazosrotos”  актрисата е в главната роля.

 

Очите на Хулия

Julia'sEyes

Режисьор : ГийемМоралес

В ролите : Белен Руеда, Луис Омар, Крала Сегура, Джулия ГуатиерезКаба, ХекторКлармънт

Държава : Испания

Година : 2010

Времетраене : 112 минути

Филмът представя историята на млада жена, която започва да ослепява без да има причина за това. Смъртта на близначката й, може би ще разплете нишката около тайнственото ослепяване.

Филмът е продуциран от Гийермо дел Торо. В ролята на Джулия е испанската звезда Белен Руеда /”Морето в мен”/. На режисьорския стол е ГийемМоралес, чийто дебют „Неканеният гост” беше обявен за един от най-силните първи филми в испанското кино напоследък.

 

На сляпо

Blind

Режисьор : Тамар ван ден Доп 

В ролите :  Халина Рейн, ЙоренЗелдеслахтс, КателайнеФербейке, Ян Деклер 

Държава : България / Холандия / Белгия 

Година : 2007 

Времетраене : 98 минути  

Филмът ”На сляпо” разказва една покъртителна любовна история от началото на ХХ век.Рубен (ЙоренЗелдеслахтс) е самотен, необуздан младеж, ослепял в ранното си детство. Maри (ХалинаРайн) е албинос и страда дълбоко от необичайната си външност. Тя има красив глас. Двамата с Рубен страстно обичат книгите и литературата. Майката на Рубен наема Мари, за да чете на сина й. И двамата са белязани от живота и между тях постепенно се изгражда връзка. Мелодичният глас на Мари отвежда Рубен към различни светове и изпълва съзнанието му с фантастични образи. Мари и Рубен се научават да се доверяват един на друг и да се обичат. Във въображението на Рубен Мари е красавица. Никой не се осмелява да разруши тази фантазия – най-малкото Мари, защото за първи път в живота й някой смята, че тя е красива. Щастието им е жестоко помрачено, когато лекарят съобщава, че е възможна операция, след която Рубен ще вижда отново.Maри отчаяно се пита дали Рубен ще продължи да я обича, след като прогледне. Страхът й да не бъде отхвърлена е толкова обсебващ, че тя избягва. Рубен е изоставен, объркан и неутешим. И макар операцията да е успешна и той отново проглежда, Рубен не е способен да се справи с живота. Без Мари той е напълно загубен – начинът, по който е ”виждал” света, вече не съществува. Година по-късно гласът и уханието на една жeна отново съживяват сетивата му.Дали най-накрая ще му бъде позволено да види Мари? Дали Мари ще узнае отговора на въпроса – сляпа ли е истинската любов? 

 

Бялата графиня

The White Countess

 

 Държава : Великобритания, САЩ, Германия, Китай 

 Година : 2005

 Времетраене : 02:10:00

„Бялата графиня” се развива сред бляскавата, порочна и трескава атмосфера на Шанхай от 30-те години, която скоро щебъде пометена от надигащия се японскимилитаризъм и гражданската война. В центъра на разказасаслепият американски дипломат ТодДжаксън и София Белинская, избягала руска аристократка, която си изкарвахляба втанцов салон и понякогакато проститутка. Джаксън, подпомаган от мистериозния си японскиприятелшпионинътМацуда, отваряскъпнощен клуб, в който графиня София става главнатаатракция.

 

Проглеждане

AtFirstSight

Режисьор :ЪруинУинлър

В ролите : Вал Килмър, Мира Сорвино, КелиМакГилис, Нейтън Лейн, Брус Дейвисън, Натан Лейн, Кен Хауърд

Държава : САЩ

Година : 1999

Времетраене : 128 минути

ВърджилАдамсън е масажист в малко и тихо провинциалноградче, къдетовсичкипознават и уважаватслепия младеж. Той срещаЕймиБеник, преуспяващаархитектка и красавица, която страстно се влюбва в него. Еймигоубеждава да се подложи на експериментална операция, коятовъзвръща зрениетому. Само любовтаможеда мупомогне да заживее в своя нов свят. 

Сюжетът на "Проглеждане" е експлоатиран многократно в киното, при това почти винаги с гарантиранзрителски успех.

 

Дявол на доброто

Daredevil

 

Режисьор : Марк СтивънДжонсън

В ролите : Колин Фарел, ДженифърГарнър, Майкъл Кларк Дънкан, Бен Афлек, Джон Фавро, Джо Пантолиано, ДейвидКийт и др.

Държава : САЩ

Година : 2003

Времетраене : 133 минути

За него справедливостта е сляпа... а виновнитеще трябва да си платят. Той се скита в свят на вечна нощ – номракът е изпълненсъс звуци и миризми, вкусове и материи, които не всекиможе да разбере. Той кръстосва небосклона на Ню Йорк с грациятана акробат и в най-мрачнитекътчетана града открива престъпниците, за да гинакаже. Деърдевил е безмилостен в раздаването на правосъдие. Денем е незрящият адвокат Мат Мърдок, обществен защитник. Нощем се превръща в сляп отмъстител, чиитобезпогрешнисетивагопревръщат в смъртоносна сила и мудонасятпрозвищетоДявол на доброто.

 

Финал по холивудски

HollywoodEnding

 

Режисьор : Уди Алън

В ролите :Дебра Месинг, Джордж Хамилтън, ДжакРолинс (II), Уди Алън, ДъглъсМакграт, Арън Станфорд, Ерика Лирсън, Теа Леони

Държава : САЩ

Година : 2002

Времетраене : 112 мин.

Уди Алън е в ролята на Вал Уаксман - невротик, някога велик режисьор, нуждаещ се от филм, който да осигури бляскавотомузавръщанев света на киното. Най-накраякъсметът му се усмихва в лицето на красиватамубившасъпруга  Ели и шефа на студио, мултимилиардера Хал. Уплашен, че ако получи новтласък на кариерата си, може да се провали и бесен, че трябва да работи за бившата си съпруга и новия й любовник, най-неочаквано Вал... ослепява. Дали да си признае, или да заснеме филма сляп?

 

Любов и чест

LoveandHonor / Bushinoichibun

Режисьор :ЙоджиЯмада

В ролите : Рей Дан, Такаши Сосано, НенджиКабаяши, Каори Момой, Кен Огата, МитсогороБанго и др.

Държава : Япония

Година : 2006

По време наератаЕдо, в северна Япония, Шиножо Мимура - самурай, който е с нисък ранг живее скромно, но миролюбиво, докато един ден не биваотровен и загубва зрението си. Съпругатаму - Кайоотива при неговияначалник, за да измолиШиножо за запазипоста си. По пътя обратно към вкъщи тя е изнасилена. Шиножорешава да се изправисрещу него, за да запази самурайската си чест.

 

 

Един не чул, друг не видял

SeeNoEvil, HearNoEvil

Режисьор :АртърХилър

В ролите : Ричард Прайър, ДжийнУайлдър, Джон Северанс, Кевин Спейси, Алан Норт, АнтъниЗeрб, Луис Джиамбалво, Кирстен Чайлдс, Харди Раулс, Одри Нийнан и др.

Държава : САЩ

Година : 1989

Времетраене : 103 мин.

Запознайте се с Уоли и Дейв. Те сатолкова различни, колкотомогат да бъдатдвама приятели. Уоли (Ричард Прайър) е нахален, устат и сляп. Дейв (ДжийнУайлдър) е тих, благовъзпитан и глух. И дваматапоотделнопривличат неприятностите, но съберат ли се… положението става 

катастрофално. Когато пред тях се извършва убийство, се оказва, че Уоли и Дейв саединствените свидетели. Проблемът е, че Уоли не го е видял, а Дейв не го е чул, а внезапно и 

дваматагииздирватзарадитова! Заподозрени от полицията и преследвани от истинскитеубийци – хладната и пресметлива Ийв  (Джоан Северънс) и нейният фанатично предан съучастник Кирго     (Кевин Спейси) – Уоли и Дейв решават да действатвместо закона. Резултатитеса безумно смешни!

 

Сляпа

Blind

Режисьор : Ан Санг Хун

В ролите : Ким Ха Нъл, Ю Сънг Хо, ЧоХиБонг и др.

Държава : Южна Корея

Година : 2011

Времетраене : 110 минути Историята е за едно ужасяващо убийство, на което единствения свидетел е жена с увредено зрение, която някога е била многообещаващ студент в полицейската академия, и Ги Соп - младо момче, виждащо случайно убиеца. Случаят става още по-сложен, тъй като двамата свидетели разказват различни истории...

 

Сляпа

Blind

Режисьор : EskilVogt

В ролите : EllenDorritPetersen, HenrikRafaelsen, VeraVitali, MariusKolbenstvedt, StellaKvam Young, IsakNikolaiMoller, Jacob Young, NikkiButenschon, ErleKyllingmark, FredrikSandahl

Държава : Норвегия

Година : 2014

Времетраене : 01:31:59

След като загубва зрението си, Ингрид (ЕлънДоритПетерсън), рядко напуска апартамента си. Тя все още помни как изглежда света около нея, но образите, които някога са били толкова ясни, бавно се заменят от по-тъмни видения. Ингрид подозира, че съпругът и Мортен (ХенрикРафаелсен) не винаги остава до късно на работа, както твърди той. Дали Мортен е с нея в апартамента? Промъквайки се тайно и наблюдавайки я. Когато той заявява, че пише е-мейли до колеги, дали наистина прави това, което казва, или просто си чати с неговата онлайн любовница.

 

Срещи на сляпо

BlindDating

Режисьор : Джеймс Кийч

В ролите : ДженифърАлдън, Крис Пайн, Еди Кай Томас, Стив Уелингтън, АнжалиДжай, Джейн Сеймур, Остин Роджърс, Стивън Тоболовски, АшлинЙейтс

Държава : САЩ

Година : 2006

Времетраене : 99 минути

"Среща на сляпо" е весела комедия за интелигентният, дискретен и красив Дани, който има нещастието да е сляп. Не че това е нещо, което му пречи – Дани не позволява на недъга си да управлява живота му. Точно затова брат му – шофьор на лимузина и отявлен женкар с изненада открива, че Дани е не само нервен и срамежлив в присъствието на нежния пол, но отгоре на това е и девствен… За целта решава да му организира "срещи на сляпо" за да натрупа сексуален опит и да е готов за реални и истински контакти.

 

 

Сляпа ярост

BlindFury

Режисьор : Филип Нойс

В ролите : РутгерХауер, Тери О'Куин, Брандън Кал, НобълУилингам, Лиза Блонт, Ник Касавитис, РикОвертън, Рандал Кон, Чарлс Купър, Мег Фостър, ШоКосуги, пол Джеймс Васкес и др.

Държава : САЩ

Година : 1989

Времетраене : 82 минути

Ослепен и изоставен да умре във Виетнам, Ник Паркър (РутгерХауер) се води изчезнал по време на военни действия в продължение на повече от две десетилетия. Когато най-накрая се прибира у дома, той решава... да открие и прости на своя стар приятел от армията Франк Девъро (ТерънсО'Куин).

В същото време Франк е принуждаван от корумпиран шеф на казино да му приготви, благодарение на познанията си по химия, нов вид наркотик. Той увърта, докато не застрашава с отказа си живота на бившата си жена и сина си. Попаднал в неподходящото време на грешното място, Ник Паркър ще трябва да използва свръхчувствителните си сетива и феноменалните си умения в боравенето с меча (още по-невероятни, като се има предвид, че е сляп), за да оправи цялата каша и да измъкне всички живи и здрави.

 

Сляпо правосъдие

BlindJustice 

Режисьор : Ричард Спенс

В ролите : АрмандАсанте, Елизабет Шу, Робърт Дейви, Адам Болдуин и други

Държава : САЩ

Година : 1994

Времетраене : 85 минути

Канан е мистериозен воин, почти изгубил зрението си след тежко раняване в Гражданската война. Сега, Канан пресича Мексико с малко дете на ръце, което се е заклел да предаде невредимо на осиновителите му. По пътя си към града, в който се намират бъдещите родители на детето, Канан попада на американската кавалерия, която трябва да достави товар със сребро, но е нападната от бандити. Не особено охотно, Канан се съгласява да помогне на войниците... 

 

Сляпо доверие

BlindesVertrauen

Режисьор : Марк Шлихтер

В ролите : ХайкоДойчман, Естер Цимеринг, Надежда Бренике, Йоана Цимер и други

Държава : Германия

Година : 2005

Времетраене : 90 минути

Филип фон Бредов е преуспяващ мениджър в известна франкфуртска рекламна агенция. Той смята себе си за преуспяващ както в професионален така и в личен план. След края на работния ден Филип прекарва свободното си време по клубове и корпоративни партита. Съдбата обаче има други планове за него. При автомобилна катастрофа, предизвикана до голяма степен от неговата самонадеяност, Филип загубва зрението си. Тъй като се смята за незаменим, а не е в състояние да изпълнява както преди служебните си задължения, започват конфликти с брат му Фердинанд относно дейността на агенцията. Филип коренно ще промени начина си на мислене и отношението към нещата от живота след срещата си с Паула, обучаваща кучета-водачи, която ще го снабди с верен приятел и не само...

 

Слепота

Blindness

Режисьор : ФернандуМейрелис

В ролите : Джулиан Мур, Марк Ръфало, Алис Брага, Дани Глоувър, Гаел Гарсия Бернал и др.

Държава : Канада, Бразилия, Япония

Година : 2008

Времетраене : 121 мин. 

Цял град е обхванат от епидемия, която мигновенно отнема човешкото зрение. Първите заразени са сложени под карантина в изоставена бивша лудница. Там сформираното "Общество на слепите" бързо се разпада. Сред настаналия хаос престъпниците и физически по-силните вземат надмощие над останалите, извършвайки немислими неща.

 

Слепи в любовта

BlindlyinLove

Режисьор : МасахидеИчии

В ролите : Ген Хошино, Кахо, Сей Хираизуми, РьокоМорияма и др.

Държава : Япония

Година : 2013

Времетраене : 118 min. 

Резюме: Родителите на 35-годишния особняк Кентаро са твърдо решени да го оженят. На нарочно организирана среща с момиче от добро семейство, Кентаро се запознава с Наоко, която обаче е... сляпа. Бащата на Наоко не одобрява Кентаро, заради неговата затвореност и липса на амбиция, но Кентаро е твърдо решен да се промени и да спечели Наоко... 

 

Рей

Ray

Режисьор : ТейлърХакфорд

В ролите : Джейми Фокс, КериУошингтън, Реджина Кинг, КлифтънПауъл, Хари Леникс, Терънс Хауърд и др.

Държава : САЩ

Година : 2004

Времетраене : 152 минути

Резюме: 40 млн. долара е касовият удар, който биографичният филм "Рей" направи за първия ден след излизането си на DVD и видео в САЩ. 

За пресъздаване на пълнокръвен образ на Рей Чарлз, режисьорът ТейлърХакфорд прекарва 15 години в разработване на историята за легендарния музикант. 

С майсторско превъплъщение на Джейми Фокс в ролята, филмът проследява най-трудния период от живота и кариерата на Рей Чарлс – от деня, в който чернокожият, незрящ, беден младеж уверено се качва на автобус за Флорида съвсем сам, до момента, в който пред цяла Америка показва на джаз-сцената в Сиатъл гения на своята музика. 

Лайтмотив е борбата на човека за контрол над собствената му съдба - слава, пламенна любов и пристрастяване към дрогата.

 

Ичи

Ichi

Режисьор : Фумихико Сори

В ролите : Харука Аясе, Шидо Накамура, Йосуке Кубозука и др.

Държава : Япония

Година : 2008

Времетраене : 1:59:09

Резюме : Прочутият майстор на меча Затоичи се завръща отново на екрана в женски образ - Ичи (Haruka Ayase). Ичи е сляпа жена, която се скита из града, свирейки на шамисен (триструнен японски музикален инструмент) и винаги се изправя срещу хората, които се отнасят към нея хладно или се опитват да се възползват от нея. Тя има изключителни умения в боравенето с меча, с които се бори срещу престъпниците. Зад невиждащите й очи прозира душата й, която ще й помогне да намери любовта и приятелството...

 

Представи си

Imagine

Режисьор : Анджей Якимовски

В ролите : Едуард Хог, Александра Мария Лара, Мелхиор Деруе

Cinefish : Линк към Cinefish.bg

Държава : Полша, Франция, Португалия

Година : 2012

Времетраене : 100 минути

Резюме : В забележителния и приковаващ вниманието филм на режисьора Анджей Якимовски млад сляп мъж, който умее да си изгражда зрителна представа за местата, през които му се налага да се придвижва, поема под крилото си незряща жена и излиза с нея на красивите, но опасни улици на Лисабон.

Как бихте заснели филм за слепотата, който се опитва да наблюдава света от гледната точка на незрящите? Пред това предизвикателство се е изправил режисьорът Анджей Якимовски в своя ярък, деликатен и изпълнен с въображение филм Imagine. Заснет изцяло в Лисабон, той ни запознава със света на слепите, проследявайки живота им в техния институт, разположен в центъра на града. Заобиколен от високи зидове, той е място, на което те се чувстват защитени и спокойни. Един ден на прага на института се появява красив и обаятелен млад мъж.

Ян също е незрящ, но ходи без бастун, защото е достатъчно уверен в себе си. В началото го посрещат скептично. Той спечелва доверието на останалите, като не само обяснява, но и демонстрира на какво иска да ги научи. Ян е нащрек за звуците и миризмите, които го заобикалят, но освен това си „представя” заобикалящия го свят. И така успява да се придвижва безопасно в пространството и да намира различни предмети в него. Директорът на института е заинтригуван от уменията на Ян, но не е убеден, че те ще са приложими и за останалите. Въпреки това го настанява в стая, чийто прозорец гледа към тази на младата Ева. Тя току-що е счупила бастуна си и моли Ян да я научи да се движи свободно без него. Зрителите ще бъдат зашеметени от разходките на двамата сред уличния хаос и глъчка, а Imagine улавя по забележителен начин нещата, които всички ние, надарени със зрение, възприемаме.

 

Очите на Хулия

Julia's Eyes

Режисьор : Гийем Моралес

В ролите : Белен Руеда, Луис Омар, Крала Сегура, Джулия Гуатиерез Каба, Хектор Клармънт

Държава : Испания

Година : 2010

Времетраене : 112 минути

Резюме : Филмът представя историята на млада жена, която започва да ослепява без да има причина за това. Смъртта на близначката й, може би ще разплете нишката около тайнственото ослепяване.

Филмът е продуциран от Гийермо дел Торо. В ролята на Джулия е испанската звезда Белен Руеда /”Морето в мен”/. На режисьорския стол е Гийем Моралес, чийто дебют „Неканеният гост” беше обявен за един от най-силните първи филми в испанското кино напоследък.

 

Окото

The Eye

Режисьор : Давид Моро, Ксавие Палу

В ролите : Джесика Алба, Алесандро Нивола, Паркър Пози, Раде Сербеджич, Фернанда Ромеро, Рейчъл Тикотин и други

Държава : САЩ

Година : 2008

Времетраене : 97 минути

Резюме : Сидни Уелс (Джесика Алба) е прочута цигуларка в Лос Анджелис. Интелигентна, реализирана и напълно независима. След инцидент в детството си загубва възможността да вижда.

Остава напълно сляпа. Историята започва с трансплантация на роговици, която възстановява зрението й след 20 годишна слепота. След операцията Д-р Пол Фолкнър (Алесандро Нивола) е натоварен със задачата да помогне на Сидни да се приспособи към света около нея и към това, което й предстои да види.

С помощта и на по-голямата й сестра, Хелън (Паркър Поузи), светът на Сидни бавно започва да придобива форма. Но щастието на Сидни е краткотрайно. Необясними и страшни картини започват да я преследват. Дали са временен резултат от операцията?

Предизвикани ли са от мозъка на Сидни, приспособяващ се към образите? Да не би да са плод на въображението й? Или са ужасяващо зло? След като близките и приятелите й започват да се съмняват в здравия й разум, Сидни е убедена, че новите й очи някак си са отворили вратата към зловещ свят, който само тя може да види.

„Окото” е смразяващ свръхестествен трилър, който тества границите на усещане и реалност.

 

Полет над кукувиче гнездо

OneFlewOvertheCuckoo'sNest

Режисьор : Милош Форман

В ролите : Джак Никълсън, Майкъл Бериман, СкатменКродърс, Мел Ламберт, Дани Де Вито, Луиз Флечър и др. 

Държава : САЩ 

Година : 1975 

Времетраене : 133 минути  

Резюме: Рандъл Макмърфи, обвинен в изнасилване, е прехвърлен в психиатрична клиника. Още с пристигането си той започва да създава проблеми на персонала. След безброй проблеми с лекарите и пациентите, Рандъл е усмирен с електрошок. Глухонемият индианец Бромдън, възмутен от отношението на лекарите към Рандъл, решава да се присъедини към него и двамата да избягат.В нощта преди бягството Макмърфи решава да спретне голям купон в отделението, след който нищо вече няма да бъде същото.Филмът печели „Голямата петорка” на наградите „Оскар” – обявен е за най-добър филм, Милош Форман е най-добър режисьор, Джак Никълсън – най-добър актьор, Луиз Флечър – най-добра актриса, сценарият печели в категорията „Най-добър адаптиран сценарий”.

 

 

Къде е Фред?

WhereIsFred!?

Режисьор : Ано Саул

В ролите : Тил Швайгер, ЮргенФогел, Александра Мария Лара, АняКлинг, Паскал Алеарди, Таня Вензел и други

Държава : Германия

Година : 2006

Времетраене : 107 минути

Резюме: Фред иска да се жени. Но преди това трябва да си осигури благословията на разглезеното момченце на бъдещата си невяста. Синчето си е наумило, че иска баскетболна топка, каквато играчите от любимия му отбор пращат след всеки мач в сектора за инвалиди. И единственото, което Фред успява да измисли е... да се престори на инвалид.

Настанен на инвалидна количка, Фред се добира до заветната топка, но и привлича вниманието на младата, хубавичка Денис (Лара), която решава, че Фред е идеалния герой на филма за живота на инвалидите, който снима. Фред трябва да продължи с ролята, докато истинския инвалид и истински вбесен Рони (Хербст) може да разкрие лъжата всеки момент. И за да стане още по-объркано, Фред се влюбва...

 

 

Рейнман

RainMan

Режисьор : Бари Левинсън

В ролите : Том Круз, Дъстин Хофман, Валерия Голино, Майкъл Д.Робъртс, Бони Хънт и други

Държава : САЩ

Година : 1988

Времетраене : 133 минути

“Баща ми цял живот ми е натяквал какво ли не”, оплаква се ЧарлиБабит (Том Круз) - безчувствен, егоцентричен млад търговец, който чувства, че е бил излъган за наследството от 3 милиона долара, което така е очаквал. Оказал се само с безценната розова градина и с един буик, модел 1949 година, Чарли скоро открива още една изненада - че има брат, за чието съществуване никога не е и подозирал. Спечелилото “Оскар” изпълнение на Дъстин Хофман на ролята на Реймънд - гений, страдащ от аутизъм, живеещ в свой собствен, изолиран свят, е може би едно от върховите постижения в кариерата му. Чарли намира Реймънд в клиника и буквално го отвлича, опитвайки се да си присвои неговия дял от семейното наследство. Това, което започва като неволно пътуване из страната се превръща в мистична одисея на любовта и себеоткриването. Реймънд успява да преобрази Чарли, който намира сили да надрасне своите предразсъдъци.

 

 

ФорестГъмп

ForrestGump

Режисьор : Робърт Земекис

В ролите : Том Ханкс, Ребека Уилямс, Сали Фийлд, Майкъл КонърХъмфрис, ХаролдХъртън, Джордж Кели, Боб Пени, Джон Рандъл, Сам Андерсън, Марго Мюрер, Кристин Сийбрук, Питър Добсън и други.

Държава : САЩ

Година : 1994

Времетраене : 136 минути

Историята на филма се върти около живота на мъж с изключително нисък коефициент на интелигентност и срещата му с любовта - Джени. На фона на тази сърдечна тръпка ФорестГъмп се среща с някои от най-важните хора в Америка - ЕлвисПресли, Джон Кенеди, РичърдНиксън. А докато преследва любовта си, глуповатият герой участва в също толкова значими събития, белязали периода между 50-те и 70-те години на миналия век. Само че за сметка на възхвалата на историческите събития, филмът утвърждава непреходни стойности като вяра, смирение и приличие. Затова не е случайно, че Том Ханкс спечели напълно заслужен "Оскар" за главната си роля. Режисьорът Робърт Земекис също спечели "Оскар". Вдъхновяващ, човечен и приятен, без да е сладникав, "ФорестГъмп" е филм за триумфа на човешкия дух, каквито все по-рядко се появяват. 

 

 

Недосегаемите

TheIntouchables

Режисьор : ОливиеНакаш, Ерик Толедано

В ролите : Даниел Отьой, Франсоа Клюзе, Омар Си, Одри Флеро, КлотилдМорет, Сирил Менди и др.

Държава : Франция

Година : 2011

Времетраене : 112 минути

Резюме: След инцидент с делтапланер Филип (Франсоа Клюзе), богат аристократ, загубил съпругата си, наема като болногледач безработния Дрис (Омар Си). Чернокож младеж, мюсюлманин, израстнал в предградията и току-що излязъл от затвора, той изглежда възможно най-неподходящият човек за работата. Опознавайки се, двамата редуват Вивалди с музиката на “Earth, Wind&Fire”, „моркова” с „тоягата”, костюмите с анцузите. Техните коренно различни светове се кръстосват, докато мъжете свикват един с друг. Помежду им се заражда лудешко и забавно приятелство, неразбрано от близките на Филип, но толкова силно и неочаквано, че ги прави недосегаеми.

"Недосегаемите" демонстрира по оригинален и увлекателен начин, колко лесно истинското приятелство размива всички социални и икономически различия. Изпъстрен с провокации, разбити бариери и много хумор, във Франция филмът е оценен като културното събитие на годината.

 

 

 

Сериали 

 

Бекър

Becker

Режисьор : Дейвид Хакъл

В ролите : TedDanson, ShawneeSmith, SaverioGuerra

Държава : САЩ

Година : 1998

Времетраене : 22 мин./еп.

„Бекър” е създаден от Дейвид Хакъл – човекът, прочул се през последните години с работата си по най-касовата хорър поредица на всички времена „Убийствен пъзел”. „Бекър” е номиниран за „Златен глобус” и ЕМИ.

Запознайте се с Бекър! Един циничен лекар с диплома от Харвард, който трудно допуска хората до себе си... и смята, че обществото е полудяло... Един диагностик, който може да раздава диагнози, даже ако никой не ги иска... и който няма угризения да си каже, каквото му идва наум...

 

Кантора Митрани

Режисьор : Виктор Божинов

Сценаристи : Симон Еди Шварц, Добромир Байчев и Ивайла Радулова

В ролите : Меглена Караламбова, Атанас Михайлов, Любомир Младенов, Ралица Паскалева Искра Донова, Светла Георгиева и др.

Държава : България

Година : 2012

Времетраене : 9 епизода по ~ 44 минути

 Първият български адвокатски сериал проследява съдбите и личната борба на тримата адвокати от „Кантора Митрани”, които не просто играят по правилата, а ги създават.

БертоМитрани (Любомир Младенов) е стар софийски адвокат, за когото в тази игра няма тайни. Изгубил своето зрение като юноша, днес той е воден от изключителното си чувство за справедливост и рядко срещан в наши дни рицарски морал. Старата школа е новата школа! Със своя необикновен усет за добро и лошо, Берто е водещ модел на подражание за младия, но много амбициозен втори адвокат в кантората - Борис Видолов (Атанас Михайлов). Към тях скоро се присъединява и чаровната Милена Хаджийска (Ралица Паскалева), фаворитка на Берто още от университетската аула, където той я забелязва в качеството си на неин преподавател по право. Верен съюзник на адвокатското трио е и г-жа Табакова (Меглена Караламбова), дългогодишна  секретарка и довереник на Берто. В работата често им помага и комисар Прибойски (Цвети Павлов).

В пълен състав „Кантора Митрани” приема и разгадава и най-неразрешимите и предизвикателни случаи. Но докато те разплитат чуждите житейски ситуации, техните отношения се преплитат безвъзвратно.

След загубата на съпругата си, Берто не може да намери близост с дъщеря си Леа (Светла Георгиева). Най-голяма опора в живота му е незаменимият приятел, кучето-водач Зиги. Но докога? Борис и Милена са едновременно професионални съперници, но и силно привлечени един от друг. Но Борис е сгоден за красивата Невена (Искра Донова)...

 

Дявол на доброто

Daredevil

Режисьор : Дрю Годард

В ролите : Чарли Кокс, Дебора Ан Уоу, Елдън Хенсън, Росарио Доусън, Винсънт Д'Онофрио, Айет Зурер, Боб Гънтън, Тоби Леонард Мур, Вонди Къртис-Хал и др.

Държава : САЩ

Година : 2015

Времетраене : 13 x 50 - 60 минути

Резюме : Сляп адвокат с изострени сетива се превръща в маскиран защитник на своя град.

 

Документални:

 

Да караш на сляпо

Оригинално заглавие: Driving Blind

Език: английски 

Превод: с български субтитри 

Жанр: документален 

САЩ, 2014, 76'

Режисьор: Брайън Джеймс Грифо

Сценаристи: Джъстин Първис, Тод Първис

Продуценти: Шон Ковел, Тод Първис, Брайън Джеймс Грифо

Резюме: "Какво можеш да видиш, ако знаеш, че ще ослепееш?", "Докъде можеш да стигнеш?" На тези въпроси искат да си отговорят Тод и Джъстин, които страдат от рядка наследствена болест и знаят, че скоро ще изгубят зрението си безвъзвратно.

Симптомите вече се проявяват, погледът им прогресивно отслабва, но те взимат решение да тръгнат на път. Днес двамата братя са слепи, но животът продължава. Тод е редактор в частна телевизия и скоро ще се жени, а Джъстин прави това, за което е мечтал цял живот … играе на сцената.