BILLA въвежда политика за асистирано пазаруване за хора с увредено зрение

Обучени служители на веригата ще помагат на клиенти със зрителни увреждания при ежедневното им пазаруване

BILLA е първата търговска верига в страната, която въвежда политика за асистирано пазаруване. Тя е разработена съвместно със Съюза на слепите в България и ще се прилага във всички магазини на веригата.

Целта на проекта е да улесни хората със зрителни увреждания при изпълнението на еждневните им задачи, каквато е и пазаруването. Служителите на BILLA преминаха през специализирано обучение, за да се запознаят с основните правила за оказване на съдействие на клиенти с увредено зрение, така че да им бъдат максимално полезни и да ги ориентират при правенето на всекидневните покупки.

„Този проект е от изключително значение за нас, тъй като държим всички наши клиенти, без изключение, да пазаруват спокойно и безпрепятствено в магазините на BILLA, знаейки, че винаги има кой да им помогне и да ги насочи, когато имат нужда от това. Всеки ден хората с нарушено зрение са изправени пред редица предизвикателства, с които трябва да се справят сами. Те могат да бъдат сигурни, че BILLA е магазинът, където ще пазаруват спокойно и в приятна атмосфера, получавайки професионално съдействие от нашия обучен персонал“, сподели Бойко Сачански, Управител на BILLA България.

С тази своя инициатива веригата още веднъж затвърждава позицията си на социално отговорна компания, която се грижи за всички свои клиенти, не само подсигурявайки им качествени стоки на достъпни цени, но и комфорт и съдействие при ежедневното пазаруване.

Публикувано на: 07.08.2015

Източник: billa.bg