„Незрящите могат да работят по-добре от здравите”

Андрей Петров

Белият бастун, отличаващ незрящите се появява през 1921 г. Ослепелият в младостта си англичанин Джеймс Бигс, за да бъде разпознаваем боядисал своя бастун в бяло.

  

Колко хора живеят в мрак?

Според Световната здравна организация на планетата живеят най-малко 39 милиона незрящи и 249 млн. човека с нарушено зрение. Прогнозите са, че броят на незрящите може да достигне до 75 млн.

Трудно е да се каже колко са хората с увредено зрение в Русия. Причината е, че често зрението си губят страдащи от диабет. Но те не съобщават за това, тъй като получавайки статуса „незрящ”  им се отнема  правото на безплатен инсулин. Не всички с такова увреждане членуват в организациите за незрящи. По някои данни в Русия има около 5 млн. човека с нарушено зрение и над 780 хил., при които то е напълно загубено.

През април тази година Всеросийското общество на слепите(ВОС) отбеляза своя 90 годишен юбилей. Президентът му – Александър Неумивакин смята, че това е една от най-социално отговорните организации в Русия. С активното участие на ВОС се създадоха рехабилитационни центрове, училища, интернати, както и предприятия, където незрящите могат да работят и печелят. ВОЗ се състои от 75 регионални структури, 750 местни организации, 157 предприятия. През 2014 г. организациите, учрежденията и предприятията, които са част от Обществото внесоха в държавния бюджет 1.8 млд. рубли.*

 

Постиженията на ВОС са много

Вицепрезидентът Владимир Сипкин разказа пред „Парламентарен вестник”, че в момента в Дюселдорф се провежда международно изложение, на което се демонстрират приспособления за хора с увреждания и се разказва за тяхното социално обезпечаване.

Там ВОС представя своите достижения, а това са центровете за социална подготовка и рехабилитация, нашите предприятия, училището за кучета-водачи, споделя Владимир Сипкин. Ако говорим за предприятията, въпреки сложната икономическа ситуация, всички те работят и изпълняват своите задачи по трудовата рехабилитация. През третата четвърт на тази година производствата започнаха да нарастват и като цяло са се увеличили с 13%. У нас има редица конкурентни на  вносната продукция.  Например, наложилото се производство на филтри за тежкотоварни автомобили. По този начин изместваме китайската продукция. Производството на други необходими компоненти за автомобилната промишленост е по-сложно и ние обсъждаме с Министерството на търговията и промишлеността как тези предприятия да бъдат подпомогнати.

Незрящите работници произвеждат картонени опаковки, изделия от хартия, тапи, капачки, ключове, розетки, превключватели за захранващи табла, шушони, шапки, халати, постелочни материали. Имаме три предприятия в Крим – в Ялта, Керчи и Симферопол. Държавното ръководство традиционно планира срещи с ръководителите на националните организации на хора с увреждания на 3 декември, Световният ден на хората с увреждания. Такива срещи винаги са много полезни. А днес, от трибуната на „Парламентарен вестник” бих искал да предам думите на президента на ВОС Александър Неумивакин към всички членове с пожелания за трудови успехи, топлота, здраве и мир за всички нас”.

Другият вице-президент на ВОС, депутатът от Държавната дума **, Олег  Смолин каза, че в средите на невиждащите има доктори и кандидати на науката, преподаватели във ВУЗ и педагози, талантливи музиканти, побеждаващи на конкурси.

Управниците в Москва, където живеят 14 хил. човека с увредено зрение правят немалко за да облекчат живота им. Например в метрото функционира служба за придружаване, а 80% от автобусите са адаптирани за хора с увреждания. И транспорт, неприспособен за хора с ограничени възможности вече не се закупува.

 

„Абилимпикс” помага за социалната адаптация

Неотдавна в Русия се появи, ново за страната движение – „Абилимпикс”. То устройва състезания за хора с увреждания, по специалностите, в които работят.  По света такива състезания вече са се превърнали в традиция. На тях слухово и зрително затруднени, хора с ментални и други проблеми доказват, че много неща са им по силите.

„По цял свят незрящите демонстрират, че чрез чувствителността на своите ръце,  в определени професии могат да постигнат повече от здравите” подчертава Лидия Фролова, президент на „Абилимпикс” в Русия. Например, когато бях в Япония видях великолепната работа на незрящите масажисти.

На първия в Русия шампионат за хора с ограничени възможности, който сега готвим с колегите, ще има конкурс за масажисти. А в  програмите на международните състезания тази професия все още не присъства. Искаме  да подемем инициатива от руска страна за включването й в в номинациите за международни шампионати.  Освен това незрящите могат да покажат майсторски умения в  сглобяването на конвейр, кошничарство. Заради изключителния им слух те са подходящи за звукооператори, да обработват/правят аранжименти на музика.

 

Как отбелязват различния ден

В Деня на белия бастун в Дарвиновския музей бе открита  експериментална изложба „Транскрибция на шума”, на която незрящи и нечуващи художници, както и автори на аудиовизуални инсталации представят съвместен проект. В театъра на името на Ермолов се провежда благотворителен фестивал, организиран от фонда на Диана  Гурцкая „По зова на сърцето”. Основната му цел е творческата рехабилитация на деца с увреждания, откриване на таланти в средите на интернатите за незрящи и слабовиждащи. Младежите ще излязат на сцената заедно с професионални артисти.

В  Националния музей на Карелия в Петрозаводск посетителите за кратко ще могат да се поставят на мястото на незрящ човек –  използвайки звукови тонометри, видеоувеличители, адаптирани смартфони. Както и да поставят специални очила, доближаващи реалността до видимата от хора с нарушено зрение. А в Нижни Новгород е  предприета инициатива, в рамките на която активисти на обществени организации за незрящи напомнят на шофьорите, че трябва да пропускат, ползващите бял бастун, без значение дали преминават на пешеходна пътека или не.

 

*По курс км 20.10.2015 г.  100 рубли са равни на 1.63 долара, 1 лев. Е равен на  35 рубли – Бел. Прев.

** Държавна дума – долната камера на руския парламент, наричана още Федерално събрание – бел. Прев.

 

Превод: Александър Велков
Източник: http://www.pnp.ru/news/detail/102292