Незрящи от Урал се отправят в пътешествие на автостоп

12.10.2015 

Алексей Пономарьов

 

В рамките на ексклузивно пътешествие на автостоп активистите на социалното движение „Бял бастун” Самур Саркаров и Владимир Васкевич, с поддръжката на свердловския клон на  „Съюза на доброволците в Русия” ще доставят  писма от незрящите деца в Свердловска област до град Великий Устюг, където лично ще ги предадат в ръцете на Дядо Коледа.

По пътя си пътешествениците ще проведат мастер класове „Мултимобилност” за хора с ограничени възможности – в градовете Перм, Киров и Великий Устюг. В рамките на тези класове водещите ще разкажат истории на успели хора с увреждания, ще запознаят участниците с устройства, достъпни за лица с ограничени възможности и ще представят проекти, нямащи аналог в страната,  на свердловската организация „Бял бастун и „Съюза на доброволците в Русия””.

Със завръщането си в Екатеринбург от автостоп пътешествието младежите организират новогодишен празник за незрящите деца. В мероприятието ще участват и актьори от кукления театър „В тъмнина”. В работилницата на дядо мраз ще бъде украсена елха и ще се раздават подаръци.

Самур и Владимир са с увреждане на зрението. Вече 2 години те пътуват на стоп и са преминали над 5 000 километра в Русия и Европа. През лятото на 2015 г. те  преодоляха над 3 хил. километра от Екатеринбург до Крим, провеждайки десетки благотворителни мастер-класове и празници.

Справка Устав.ком

 

„Социално движение „Бял бастун” е нестопанска организация, основана в Свердловска област от хора със зрителни увреждания. Работата на „Бял бастун” е постоянен социален експеримент. Активистите на организацията се стремят да намерят нов път за рехабилитация и въвлеченост в обществения живот на хора с ограничени възможности.

Ръководим се от философията „екстрабилити”, от англ. „екстра-свръх” и „ability-способност”. Считаме, че хората с увреждания, които са били способни да се адаптират към физическия си статус и да се върнат към живот в обществото са активизирали своите особени вътрешни възможности, притежавани у всеки човек.”

 

Цитат от сайта на „Бял бастун”

На 15 октомври се отбелязва Деня на белия бастун

 

Превод: Александър Велков 
Източник: http://ystav.com/nezryachie-uraltsy-otpravyatsya-v-puteshestvie-avtostopom/