С общи усилия осигурихме нов дом за Радостина

    Преди около 4 месеца Столичната организация на ССБ предприе акция в подкрепа на незрящата студентка Радостина Григорова. Преживяла трудно детство, на прага на истинския живот, тя се оказва изоставена от най-близките си хора. Поради лошото отношение към нея е принудена да напусне роднините си и да потърси закрила в кризисен център. 

    Без много шум,, парадиране и наблягане върху сълзливостта на историята започнахме да търсим благодетели, които да подадат ръка. За късмет една от стаите в общежитията на бул. Европа 138 бе освободена от няколко месеца. Но състоянието й бе  дотолкова плачевно, че за настаняване не можеше да става и дума. Цялостното реновиране, включващо шпакловка, полагане на ламинат, подмяна на основните принадлежности за баня и т. н. завърши едва преди около седмица. Втората ни основна задача бе да запълним пространството със съдържание, превръщайки го в истински дом. Било под формата на пряко дарение във вещи или финансово такова успяхме да получим/закупим цялата необходима техника, важна за едно домакинство – ел. печка, пералня, прахосмукачка,  хладилник, както и пълната мебелировка – кухненски шкафове, маса, легло, столове. 

  Със сигурност е останало нещо по-едро или дребно, за което не сме помислили или не са ни стигнали силите. Да създадеш удобство, уют и топлина, започвайки от голи стени и  циментов под за мнозина би отнело месеци и години. В наша полза, и разбира се в полза на Радостина беше обстоятелството, че влагахме време и енергия сякаш правим всичко това за нас самите, сякаш помагаме на близък човек. Нямаше как да не заразим с тази енергия и околните – колеги, приятели, дарители…включително абсолютно непознати обикновени хора, трогнали се от съдбата на младото момиче. Със сигурност в долния списък все някой е пропуснат.  По-същественото е, че в по-малка или по-голяма степен се  обединихме около нещо значимо  - да върнем и възродим живота на човек, който го заслужава, бори се, образова се и един ден ще се опита да се реализира с избраната професия. И може би след време ще изпитаме известна гордост, че сме допринесли поне с една микрочастица за да се осъществи това. 

  Днес историята завършва с хепи енд, както обичайно се случва само във филмите и книгите – и то в онези, най захаросаните. Този път сюжета е реален, което не ни пречи да си извадим съответната поука. А тя е, че няма по-велико нещо от това да помогнеш на човек, изпаднал в беда. Не за да се презастраховаш, очаквайки подобно отношение ако, по нещастно стечение на обстоятелствата,  те споходи  същата съдба. А заради онова, трудно назоваващо се с една дума състояние на духа у нас, което ни отличава от животните. 

  Благодарим ви приятели!!

  На добър час Радостина!!

 

Ето кой застана до нас в това благородно начинание:

Mr Bricolage(с личното участие на г-жа Магда Котупова и колегите й)

„Телеком инженеринг”

Philips

Преподаватели от Медицински колеж “Йорданка Филаретова”

Доц. Андрей Андреев

Цветан Стоянов

Милен Василев

Р. Стоилова

Светлана Велинова

Даниела Дамянова

Надя Томбушева

Предаването „Предай нататък”((Би Ти Ви)

И много, много други…