От федерацията за незрящи с остро писмо до Кралев

Председателят на федерацията "Спорт за хора със зрителни увреждания" Иван Янев изрази своето възмущение от финансирането на организацията. Сумата, която е отпусната от Министерството на младежта и спорта, според Янев е недостатъчна за провеждането на всички спортни събития, предвидени за 2016 година.

 

Председателят Иван Янев обяви, че възнамерява да подаде оставка, както и да предложи на Управителния съвет на федерацията годината да бъде обявена за нулева.

Публикуваме позицията, получена в редакцията на Gong.bg:

Нашата федерация е сравнително млада, тази година ще отбележи 10-годишнината си от своето учредяване. В структурата си имаме 29 спортни клуба в цялата страна, които се опитват да развиват адаптирани и специализирани спортове за незрящи и слабовиждащи хора.

Мога още много да пиша, но ще се огранича с това, че миналата година, министър Кралев от парламентарната трибуна, каза, че ще се промени философията на финансиране за спорта за хора с увреждания. Ние бяхме онази федерация, която той посочи, че получава едва 20 хил. лв., а МС отделя повече от един милион лева за развитието на спорта сред хората с увреждания.

Обаче е видно, че незрящите не се ползват с държавната протекция.

Наистина аз повярвах на министъра, че ще има промяна, но от вчера, разбрах, че нашата федерация, която, апропо няма спонсори, защото нашите спортове не са очевидно атрактивни или пък ние не сме успели да мотивираме фирми и организации да ни подкрепят, та вчера, разбрах, че ние за провеждане на ДСК ще получим едва 8 хил. лв., за подпомагането на спортни клубове ще получим също 8 хил. лв. и то само за един клуб, въпреки че кандидатстваха 9 клуба, които за първа година бяха допустими за финансиране.

Също за МСК ще получим сума от около 7 хил. лв., която можем да харчим само за шахмат. Така или иначе общата сума е 40 хил. лв., но със силни ограничения. Очевидно тези 40 хил. лв. са над онзи милион, който отново ще се даде за спорт за хора с увреждания, но хората лишени от зрение, не попадат в тези средства.

Спешно ще свикам заседание на нашия Управителен съвет и ще предложа в едно с моята оставка, да излезем с позиция и да обявим нулева година за спорта за незрящи, защото това в лично качество го казвам, това е неприемливо, за да не използвам думата "подигравка".

Надявам се всички добри хора и фирми, които имат възможност, да ни подкрепят за поне частично провеждане на ДСК и МСК, защото ние не се ползваме с разбирането на държавата, в което вече нямам никакво съмнение.

Ние развиваме специализирани и адаптирани спортове за хора лишени от зрение като голбал, шоудаун, стрелба с лък, лека атлетика, шахмат и други. Имахме амбиция тази година да се опитаме да вкараме в България и нови спортове за незрящи, каквито са стрелбата с пушка и боулинга, но това ще си остане една неосъществена мечта, както се вижда от гореизложеното.

И тук не става дума за липса на пари, защото държавата предоставя, както вече писах над милион лева за спортуване на хората с увреждания.

Ние развиваме основно масов спорт, но това не се вписва в държавната политика, както дори и ние, слепите видяхме.

Уважение: И. Янев, председател  

 

Източник: Gong.bg