АСОЦИАЦИЯ ЗА УСЛУГИ ЗА НЕЗРЯЩИ

 

 

Публикуваме тази, по-скоро сервизна информация, от страницата на една от големите организации в Чикаго, тъй като дори от нея се вижда колко големи са разликите между нашия и техния модел. Самата организация възниква десетина години след българския Съюз на слепите. 85 години по-късно в посланията и се говори за доброволци, благотворителност и менторство. Това са понятия, с които ние все още, като че ли не работим. Дали това е признак за изостаналост? Не непременно. Част от тях са културните особености и държавната политика през тези десетилетия Интересна би била дискусията доколко англо-саксонските и европейските модели, които са на мода в момента са приложими към българската действителност бел. ред.

 

За нас

 

Услугите, които са на разположение в Асоциацията не биха били възможни без самоотвержеността на доброволците. Те отделят от времето си, за да записват книги, за менторство, административна работа и да помагат в акции за набиране на средства. Вие сте добре дошли да се присъедините към семейството на АУН Бихте могли да помагате на възрастни и деца със зрителни проблеми да постигнат независимост в живота си. Ако ви привлича такъв тип доброволческа работа, моля свържете се с нас по е-мейл или на телефон 312-236-0808. Всички доброволци трябва да са на над 18 годишна възраст.

 

Четене и записване

 

През 2015-2016 г. доброволците на АУН са прочели повече от 14 000 часа материали за хора с увредено зрение на шест различни места в района на Чикаго. Клиентите осигуряват разнообразие от материали за четене: учебници, разкази, закони, рецепти или обикновена поща. Асоциацията предлага на читателите услуги в нашия офис в центъра на града, както и на още четири от нашите периферни локации. Някои клиенти предпочитат четенето и записите да стават на живо. Студентите с натоварен график, ползващи учебници в обучението, оставят своите материали за запис и след като ги получат ги прослушват по-късно. Всички потенциални доброволци трябва да посетят едночасовата информационна сесия, която най-често се провежда в третия четвъртък на месеца (12:30-1:30 ч. или 5:30-6:30 ч.) в централния ни офис. Информационната ни сесия ще даде на бъдещите доброволци сведения за историята, мисията, програмите и услугите на асоциацията, както и за това по какъв начин могат да бъдат полезни. Необходимо е доброволците да попълнят съответните документи и да ни предоставят обратна връзка, както и три лични или професионални препоръки. Последните не могат да бъдат пращани от членове на семейството на доброволеца. Доброволците трябва да са поне на 18 години, да имат хубава дикция и да умеят да четат гладко в продължение на два часа. Доброволците със специални таланти като умение да четат на чужд език, математически познания и пр. са особено радушно приветствани. След като посетите нашата информационна сесия и получим трите препоръки ще бъдат обявени часовете за четене. Ако искате да се включите в ежемесечната ни информационна сесия моля напишете ни е-мейлили се обадете в офиса на асоциацията на тел. 312-236-0808.

 

Наставничество

 

Нашата асоциация търси възрастни с увредено зрение, които са постигнали успех в живота си, за да наставляват ученици на възраст между 10 и 18 години. Целта на нашата менторска програма е увеличаване самочувствието, дневната активност и социалните умения сред младите сблъскващи се с предизвикателствата на зрителните проблеми. За повече информация се свържете с Бил Грийн или звъннете в офиса на телефон 312-236-0808.

 

Административна дейност

 

Екипът на АУН винаги има нужда от асистенти в централния офис. Доброволците ще обновяват списъците с e-mail-и, ще изпращат бюлетини, осъществяват телефонни обаждания, организират срещи, както и много други задачи. За повече информация моля обадете се в офиса на телефон 312-236-0808 или се свържете със Сали Купър.

 

Ден за благотворителност

 

Лигата за подпомагане на деца е нерелигиозна организация, съществуваща вече повече от 100 години. Тя спонсорира ежегодно двудневното събитие в град Чикаго и околностите. Това е един от най-старите дни за благотворителност провеждан в Чикаго и повечето от неговите предградия. АУН е горд член на Лигата за полза за децата заедно с останалите организации участващи в това годишно мероприятие. Всички дарения получени от АУН отиват директно за Младежката програма. Тазгодишното събитие ще се проведе в Петък - 15 април и събота – 16 април. АУН се нуждае от доброволци за лидери на екипи(които да напътстват останалите в определени области) и членове на екипите (за да събират даренията за някои от тези дни поне за период от два часа). Моля свържете се с Бил Грийн или се обадете 312-236-0808 за повече информация или да се включите. Може да попълните този формуляр, както е-мейл, факс и да ги препратите към АУН.

 

Сътрудници

 

АУН е некомерсиална организация зависеща от даренията на отделни личности и организации за постигането на по-горе посочените цели. Не получаваме правителствени помощи. Специална група от млади професионалисти наречени „Сътрудниците” са се посветили на тази кауза. Те организират събития от типа на концерти и сбирки, а също разпространяват информация за приносите на АУН за хората с увредено зрение. Ако сте заинтересовани да се присъедините към асоциацията моля свържете се с Браян Олешук или се обадете на тел: 312-236-0808.

 

Източник:

 

http://www.blindserviceassociation.org/volunteer.php

 

Превод: Добрин Добрев

 

Редакция: Александър Велков