ТОП 10 НА САЙТОВЕТЕ С АУДИОКНИГИ ЗА НЕЗРЯЩИ

Чете ви се аудиокнига? Обикновено първият избор е Audible. Това, разбира се е добър вариант. Но има и множество безплатни алтернативи. Голям брой подобни сайтове, базирани на публични домейни,  предлагат всички класически произведения безплатно. Всеки от тях има уникални характеристики. Разгледайте ги!  Сигурни сме, че ще намерите нещо, което ще ви заинтригува.  И току виж сте се върнали, за да прослушате някоя хубава аудиокнига с любимата ви напитка в ръка.

 

Алтернативни  сайтове с аудиокниги за незрящи

 

SimplyAudio

Ако можем да говорим за еквивалент на Netflix за аудиокниги, то това е именно SimplyAudio. Фиксираната такса ви осигурява достъп до толкова аудиокниги колкото желаете. Когато приключите с дадена аудиокнига просто се върнете в началото и започнете друга.

 

https://www.simplyaudiobooks.com/rentals

 

AudioBooks.com

Както SimplyAudio Audiobooks.com предлага  абонамент  по подобие на Netflix с известни разлики. Вместо да сваляте аудиокниги има и опция за стрийм (да се слушат онлайн). Те имат настройка, която позволява смяна на устройството – например от лаптоп на смартфон без да се губи мястото, до което сте стигнали. Няма как да свалите книгата, ако мястото на устройството ви е ограничено, но можете да четете онлайн. Има и опция за безплатен временен достъп.

Този сайт  прилича още повече на Netflix откакто на потребителите се изпращат реални дискове. Единствения недостатък е, че изборът не е голям. Да се надяваме, че това ще се промени. В началото Netflix също  страдаха от подобни проблеми (някои казват, че все още ги има). Заслужава си да го пробвате, поне ако не намирате нещо за слушане другаде.

 

http://www.booksfree.com/how_it_works.shtml

 

Open Culture

Open Culture е един от тези аудио уебсайтове,   чието съдържание включва  основно класически творби. Това, което го отличава от останалите е че в него може да откриете над 950 безплатни онлайн курсове от топ университети! Да, вие може да учите от топ университети като Стандфорд, Йейл, MIT, Харвард, Бъркли, Оксфорд и много други. Не мислите ли, че даже само заради това си струва да го посетите? Те имат и безплатни учебници, които може да  прослушате с добър четец.

 

http://www.openculture.com/freeaudiobooks

 

PodioBooks

PodioBooks предлага някои книги от не толкова утвърдени автори. Искате да подкрепите независими автори? Значи това е сайта, от който се нуждаете. Вие може да слушате записите безплатно и в последствие да дарите толкова колкото сметнете за нужно.  Авторите получават 75 процента от тази сума. Сайтът предлага множество  опции, включително ревюта, направени от читатели. Единственият недостатък е трудността да се намери добра книга. Секцията от категории върши работа само до известна степен,  но е забавно да се разровите!

 

http://podiobooks.com/

 

LibriVox

Това, което отличава LibriVox от останалите безплатни публични домейни  за аудиокниги е, че цялата работа се върши от доброволци. Четат истински хора, вместо компютърно генерирани гласове. Единственият „недостатък” е, че голяма част от книгите са на различни от английския езици. Това от своя страна приобщава хора от цял свят и спомага за ученето на чужди езици.

 

https://librivox.org/

 

Learn Out Loud

Learn Out Loud разполага с колекция от около 5000 аудио книги  с образователна тематика или с вдъхновяващо съдържание. Това, което прави сайта уникален е колекцията от интервюта, курсове, разговори и речи, подбрани от интернет. Книгите с  вдъхновяващо съдържание  са на цена от 1 Долар и са от типа на „Теория за човешката мотивация” на Ейбрахам Маслоу. Ако искате да разширите търсенето си за добри аудио записи отвъд книгите, то този сайт е идеалното място където няма да си губите времето в търсене.

 

http://www.learnoutloud.com

 

EMusic

EMusic е сайт известен със своята музика. Това, което може да не сте разбрали е, че имат и добра колекция от аудио книги. Най-евтината тарифа е  12 Долара. На тази цена   получавате 24 кредита. Добрата новина се състои в това, че  повечето книги са на стойност от 1 кредит. Може да използвате кредитите и за колекцията от музика. В началото получавате 50 безплатни кредита, така че няма да сгрешите ако им дадете шанс. Колекцията им от книги е разнообразна както и при музиката, а е и гарантирано, че ще намерите материали, които може да не откриете никъде другаде.

 

http://www.emusic.com/book-genres/audiobook/

 

NewFiction

Уникален сайт с онлайн книги. Историите в него не са от типа „сага”, а са по-скоро като мини драми. Това не е кой знае колко често срещано. Ще изпитате удоволствие, попадайки на нещо ново и различно.

 

http://newfiction.com/

 

Public Libraries

Никой списък с аудиокниги не е пълен без листа на публични библиотеки като източник. Аудиокнигите са безплатни, а сайта получава все по-голяма подкрепа от  районните библиотеки. Те са ограничили количеството от аудиокниги на разположение, затова е събитие да се появи нова. Може да сте смятали, че дигиталните технологии ще премахнат ограниченията за достъп, но все пак такива все още има заради издателите. Просто намерете удобната за вас библиотека и вземете своята карта.

 

http://www.publiclibraries.com/

 

БОНУС:

 

Miette’s Story Podcast

Някои класически текстове и други материали прочетени от майстори разказвачи.

 

http://www.miettecast.com/

 

Това е целият списък. Надяваме се да сте разгледали всичко и да сте открили полезни материали. Споделяйте  най-добрите с приятели и създавайте групи, в които да ги коментирате.

 

 

Превод: Добрин Добрев

 

Редакция: Александър Велков

 

Източник:

 

http://www.ndu.com/blog/top-10-websites-with-audio-books-for-blind-visually-impaired/