„Намигване”: Нова секция в сайта на РСО София

  Идеята ни е, в този раздел от страницата, да събираме забавни истории, случки, преживявания, свързани с незрящи, било то измислени или не. Последното важи както за историите, така и за незрящите. При всички случаи ще се опитваме да спазваме добрия тон, естествено по начина, по който ние схващаме това понятие.

 

 

  Може би някой ще запита: „Какво е мястото на някакви си кодоши на сайт, който има претенцията да бъде  официална трибуна на една сериозна организация?”. Възгледът ни в това отношение е, че е по-важно страницата ни да бъде посещавана с желание и интерес, а не само по необходимост. Какъвто е случая с институционалните пространства. Подходът ни е повлиян и от съществуващите ресурси с подобна тематика за незрящи на български език. Със сигурност, ако се появи раздвижване в това отношение ще го променим.

  Правилата са си правила, така че завършваме с крилата фраза, звучаща що годе разумно: „Самоиронията, чувството за хумор и незлобливия смях са все неща, които правят живота ни по-приятен”. Ще се зачудите кой философ или комик го е казал? Ще отговорим честно – „Нямаме представа”. Горното съждение е вече толкова банално и…вярно, че произходът вече отдавна е забравен.

 

  Ето и първата история, която нарекохме „Отваряйте си очите на четири…дори в театъра!”

 

  На една от последните театрални награди известен артист – доайен, в речта си, след получаването на  приза за цялостно творчество, разказа интересен случай. По време на едно представление забелязал, че хората на  първите няколко реда са със затворени очи. Зачудил се човекът, толкова ли зле е играта на трупата, че дори са успели да приспят част от публиката. По-късно научил, че зрителите, седящи най-близо до сцената, са се сдобили с билетите по линия на Съюза на слепите. И че подобно нещо е напълно нормално при възприемането на постановката от любители на театъра със зрителни увреждания.

  Съветът ни, към всички ползващи билети на преференциални цени, а защо не и към останалите незрящи сдобили се с ценните хартийки по друг начин е „Молим Ви, дръжте си очите на четири. Тоест отворени. Иначе има реална опасност да притесните актьорите. Дори ако поради някаква причина, примерно тежък ден в службата, ви се наложи да подремнете за малко по време на пиесата,  бъдете така добри да го правите с отворени очи. Както се казва – ако има желание има и начин.

  Тази забавна история ни дава повод за пореден път да изкажем признателността си пред столичните театри, предоставящи билети на нашите членове. Благодарение на тях всеки месец десетки любители на изкуството със зрителни проблеми се наслаждават на най-доброто от театралния ни афиш.

 

 

Александър Велков