Крикет за незрящи

 Макар и загубили своето зрение незрящите са способни да участват в динамични дейности като спорта. В настоящото клипче капитанът на английския отбор по крикет Еуин Морган се опитва да разкрие какви са разликите между традиционния крикет и този за незрящи.

 

Крикетът за незрящи има няколко подкатегории с  оглед на това, какво е зрението на играчите. При първата категория Б1 играчите страдат от пълна загуба на зрение, при втората Б2 зрението е много ограничено, а при третата Б3 играчите имат частично зрение.

Мат Дийн капитанът на английския отбор за незрящи ни посочва една от основните разлики спрямо традиционната игра. В топката за крикет има малки дрънчащи парчета, които помагат на незрящите да се ориентират за нейната локация в игралното поле. Другото правило за феърплей е, че топката трябва да се движи по земята, а не във въздуха, като по този начин се създава тракащия звук.

Еуин Морган се опитва да съпреживее играта като поставя три различни типа очила, отговарящи на споменатите по-горе категории. При този експеримент уменията, които е придобил като виждащ отпадат и той трябва да възприеме техниките на незрящите, което му създава известни затруднения. 

В заключение може да се каже, че английската държавност не е абдикирала от задълженията си да създава подходящи условия за спорт на незрящите, а обществения интерес се оказва буден.

 

Линк към клипчето:

https://www.youtube.com/watch?v=ET_-6sMcuL4&index=3&list=LL3DLoVeC13ajV6q9ZOK4-xA

 

 

Описанието направи: Добрин Добрев