Как може да помогнеш на незрящ?

Днес сме решили да споделим с вас полезен клип за това, как може да помогнете на незрящ в ежедневни ситуации. Навярно ви се е случвало да се окажете в позицията на моментен личен асистент и да не знаете как да постъпите. Ето няколко съвета:


1. Не се заигравайте с кучето водач ако има такова. Това го разсейва от поставената му задача и представлява риск както за него, така и за човека, който води.

 

2.Ако решите да предложите своята помощ не се дръжте с незрящия сякаш е „торба с картофи”, а го направете най-любезно.

3. Ако видите незрящ на спирката помогнете му да се ориентира дали неговия автобус е дошъл. Ако сте в самия автобус го ориентирайте къде да седне с думи като „ляво” и „дясно”, а не с неопределеното „тук”.

4. Ако сте в ресторант ориентирайте незрящия като му посочите мястото на стола, а  след сервирането  го ориентирайте за разположението на приборите и ястията. Може да използвате стрелките на часовника като подход за насочване.

5. В хотела често пъти е твърде шумно и просторно, което представлява объркващ момент за незрящите. Предложете своята помощ да ги заведете на рецепцията, а ако сте от персонала покажете им тяхната хотелска стая и  обяснете кое, къде се намира.

6. При подписване на документи е добре да поставите ръката на незрящия на отреденото място.

7. И за финал най-важното, за да помогнете в нужда е необходимо да проявите човещина, добра воля и разум. Незрящите са нормални хора като всички останали.

 

Ако имате нужда от по подробни съвети, вижте клипчето на адрес:

https://www.youtube.com/watch?v=YS8aaPmZeUI

 

 

Описанието направи Добрин Добрев