Безплатен Идентификатор за пари

Криста Ърл

 

На една скорошна конференция получих безплатен идентификатор за пари. Какво всъщност представлява?

Историята е дълга и заплетена. Истинският въпрос трябва да е:

Как да получа нещо такова?

Чакай, какво стана с достъпните пари?

Ако сте от друга държава и четете този текст, сигурно се чудите, какво са достъпните пари? Кое е недостъпното на парите?

 

В САЩ банкнотите са с един и същи размер и нямат отличителна черта. Това означава, че ако получа 16 долара ресто от моята 20 доларова банкнота трябва да имам определена стратегия за да ги разпозная.

От Американското бюро за гравюра и печат са правили няколко опита тествайки работещите и неработещи подходи. До сега са се провели няколко конференции с  представяне на примери, проведени проучвания и тестове с истински пари и хората, които ги ползват. Наистина невероятен процес за наблюдение.

Така  (прескачам някои от конфликтните ситуации, за  да се стигне до тук) Бюрото за гравюра и печат избра идентификатор за банкноти и го разпредели на всички незрящи в САЩ. Какво начинание!

Това лято имаше голяма конференция с участието на Американския съвет за незрящи, Националната федерация за незрящи  и Асоциацията за образование и рехабилитация на незрящи и слабовиждащи. През януари големият проект започна, и посредством Националните библиотечни услуги за незрящи и  хора с увреждания, в сътрудничество с библиотечната система ще стане възможно ползващите услугите на „Talking Books” да получат идентификатори.

Какво трябва да се направи, за да ги получите?

Първо проверете дали  сте се присъединили към местната секция на специализираните библиотечни услуги(NLS cooperating library). Ако се включите, убедете се, че всичко е както трябва. Ако не сте член пропускате наистина много. Тази тема ще разгледаме отделно, но ако имате проблем с принтирането отидете на място. Като за начало вижте общия списък на библиотеките от тук: http://www.afb.org/directory/profile/library-of-congress-national-library-service-for-the-blind-and-physically-handicapped/12

След това разгледайте сайтовете на Американското бюро за гравюра и печат както и Националните библиотечни услуги, за да видите какво следва:
http://www.moneyfactory.gov/uscurrency/meaningfulaccess.html

http://www.loc.gov/nls/

Нека разгледаме устройството. То се разпространява от iBill Talking Banknote Identifiier(http://www.afb.org/prodProfile.asp?ProdID=1845) на Orbit Research (http://www.afb.org/directory/profile/orbit-research/12).

AccessWorld предлага ревю и описание на характеристиките на iBill () от година и половина насам. Но накратко – поставяте  банкнотата откъм късия край в устройството, натискате бутона, а то  произнася нейната стойност. Има опции за най-различни вибрации, които предпочитате, ако имате проблем със звука. Също така има жак за слушалки ако искате да ползвате звука, но не  желаете да обидите служителите.

Ако ползвате такова устройство споделете своето мнение коментирайки под поста!

 

Източник:

http://www.afb.org/blog/afb-blog/free-money-identifier-for-people-who-are-blind-or-have-low-vision-how-do-i-get-one-and-why/12

Дата на публикацията: 13 август 2014 г.

Превод: Добрин Добрев

 

Редакция: Александър Велков