Безплатен бял бастун

 

Отново скачаме в дълбокото, позовавайки се на пример от държава, водеща по отношение на социалното подпомагане на групи в неравностойно положение. Че едва ли някога ще можем да достигнем подобно ниво не подлежи на съмнение. Това, което бихме могли да направим е да се постараем да разпределяме ефективно и без това ограничения ресурс, с който работим. Белите бастуни са емблематичен пример. Процедурата за получаването им е толкова сложна, че последното нещо, което би хрумнало на един незрящ у нас е да се възползва от тази, действително полезна придобивка. От това губят хората, заплащайки за нещо дефакто полагащо им се по закон, българските фирми производителки, едни по-големи поръчки към които биха им помогнали да си стъпят малко от малко на краката и в някакъв морален аспект – самата държава, тъй като един заложен в нормативните документи социален инструмент на практика не работи.

Вероятно можем да говорим за спестяване на пари, но то не се осъществява чрез оптимизиране на разходи, и целенасочено разпределяне, а чрез бюрократизиране на услугата. Няма да сме далеч от истината, правейки генералния извод, че  финансовото обезпечаване на помощните технически средства у нас е нещо,  което е грижа на самите давещи се. Отбелязваме все пак плахите опити на някои организации да направят нещо позитивно в тази насока. Именно защото са твърде плахи, а въпросът е достатъчно сериозен държавната политика по отношение на тифлоприборите ще си продължи по старому без особени сътресения.(Бел. Ред.)

 

Вярваме, че дългият бял бастун е път към независимостта. Той е доказано полезен инструмент за милиони незрящи, за да се ориентират в своята среда уверено и сигурно. Той е средство осигуряващо на незрящите да пътуват когато и където пожелаят и им помага да се почувстват по-самостоятелни.

Вярваме, че независимостта и свободата да се пътува са важни за качеството на живот, както и че всеки незрящ трябва да разполага с бастун, независимо дали може да си го позволи.

Ние  предоставяме безплатни бастуни, изработени от фибростъкло. Вижте онлайн формата или изтеглете формуляра за кандидатстване, за да разберете, кои са наличните размери.

Искате безплатен бял бастун!

Посетете нашата онлайн форма сега или попълнете PDF  документа онлайн. Попълнените документи трябва да се изпратят на адрес:

Free White Cane Program
National Federation of the Blind
200 East Wells Street
    at Jernigan Place  
 Baltimore, MD 21230

Всеки незрящ от петдесетте щата, окръг Колумбия и Пуерто Рико могат да поискат бастун за лична употреба. Поръчки могат да се правят на всеки 6 месеца.

Допълнителна информация

-      Искате да направите дарение за Националната федерация за слепи: https://nfb.org/make-gift

-      За въпроси относно програмата за безплатни бели бастуни пишете ни на адрес: freecane@nfb.org

-      Имате въпроси за служителите на НФС? Посетете страницата: https://nfb.org/contact-us

-      Не знаете как да използвате бастуна, или дали се нуждаете от него? За повече информация посетете: https://nfb.org/Images/nfb/Publications/fr/fr15/Issue1/f1501tc2.html

 

 

 

 

Формуляр:

Благодарим, че се интересувате от програмата за бели бастуни. Моля попълнете нужната информация. Е-мейл не е задължителен. Попълнените некоректно формуляри не се разглеждат.

Име:

Адрес:

Град: Щат: Зип код:

Телефонен номер:

Е-мейл:

Рожденна дата:

Член ли сте на федерацията? Четете ли брайл?

Изберете размер:

От 25 до 69

Поръчвайки бял бастун декларирам:

-      Че съм незрящ

-      Бастуна е за лична употреба

-      Минали са повече от 6 месеца преди последното ми кандидатстване

Подпис:

Изпратете на:

Free White Cane Program

 National Federation of the Blind

 200 East Wells Street at Jernigan Place

 Baltimore, MD 21230

 

Източник:

https://nfb.org/free-cane-program

Превод: Добрин Добрев

 

Редакция: Александър Велков