Как да станем доброволци, чрез четене за незрящи и слабовиждащи?

Искате да  направите нещо добро?

Интересувате се от четене на аудиокниги?

Тогава защо не прочетете книга на незрящ?

Канадската организация за благотворителност за незрящи(Canadian vision health charity) е разработила програма за хора с декламаторски умения или изобщо доброволци, които да станат четци за КНИН.

 

 

Доброволчество като четец за незрящи

 

Може би си спомняте, че пишех за Voices.com, коитосасвързани с КНИН, канадскаорганизациязаблаготворителностзанезрящи. Тукв Лондон КНИН също има офис, но всички техни записи се намират в Торонто. Смятам, че тази информация би била любопитна за живеещите в и около Торонто.

Библиотеката на КНИН е уникална за Канада, защото включва огромна колекция от книги. Те се предлагат безплатно за около 3 милиона канадци  със зрителни проблеми.

Департамента на КНИН за аудио публикации  предлага художествена и научна литература, както и списания за библиотечната колекция. Тази дейност се извършва почти и само от квалифицирани членове или доброволци.

Доброволците в студиото четат самостоятелно или по двойки. Когато са по двама те се редуват като единия чете докато другия изпълнява ролята на техническо лице, следящо записите да са направени коректно. Когато са сами те съчетават и двете функции с помощта на софтуер за запис. Заради особеностите на работата четците трябва или да знаят английски като роден език, или да притежават нужната квалификация за да изпълняват цялото разнообразие от записи,които може и да не са по техен вкус. Изискват се отлични компютърни умения, слух, зрение, издръжливост и сръчност. Може да бъдете помолени да четете цели 3 часа с 20 минутна почивка.

Ако сте заинтересовани

За да се включите сред доброволците на КНИН в Торонто сте добре дошли да попълните апликационната форма. Ето линк от където да я свалите:

https://blogs.voices.com/voxdaily/cniblibraryvolunteerinformation.doc

Ако сте заинтересовани да четете за незрящи но живеете извън Канада, може да се  свържете с Националната организация за зрително здраве. В САЩ иманякои, с които да се свържете като ЛАУРЧ – LARRS(LARRS (Los Angeles Reading Radio services).

В  Обединеното кралство  може да контактувате с RNIB и да прецените как да бъдете полезни. Ако искате да участвате още този месец  RNIB търси доброволци, които да се включат в инициативата Четете за RNIB.

Ако сте участвали и преди

Ако сте участвали и преди като доброволец четящ на незрящи ще се радвам да споделите нещо повече за организацията в която сте го правили.

 

Поздрави:

Стефани

https://blogs.voices.com/voxdaily/2011/10/volunteer_reading_for_the_blind.html

Дата на публикуване: 6 октомври 2011 г.

Превод:
Добрин Добрев

 

Редакция:
Александър Велков