Над половин милион души се присъединиха и дариха своя глас посредством социалната медия, добавяйки човешки привкус към аудио книгите направени за незрящи деца в Китай

Крис Уо

 

Кампанията на WeChat’s „Донор на гласове” открита като мобилно приложение предоставя параграф от текст от списък с избрани книги на всеки потребители го приканва да го запише на мобилния си телефон и да го изпрати обратно чрез приложението.

 

Приложението е разработено от интернет гиганта Tencent, и събира всички аудиофайлове получени от потребителите. Те се композират в аудиокниги достъпни за 100 училища за незрящи в Китай.

Откакто кампанията започна през Август, над 510 000 потребители са допринесли с общо 2.3 милиона аудио записи. Около 10 000 незрящи деца са получили аудиокниги направени от тези саундтраци чрез  четящи устройства осигурени от WeChat.

„С тази кампания за благоустройване, ние се надяваме да включим  всички наши потребители от целия свят в  грижата за незрящи” заяви говорител на WeChat пред South China Morning Post.

С помощта на обществеността, аудиоклиповете са  компилирани в списък от 150 аудио книги, подбрани от WeChat, включващи  популярна проза като „Малкия принц”, „Великия Гетсби” и творби като „Тройната врата” на съвременния писател Хан Хан.

WeChat са започнали кампанията , вместо директно да конвертират книги от електронен в аудиоформат,   защото „този нов начин за благотворителност позволява на повече членове от обществеността да се включат и предизвиква внимание към нуждите на незрящите”.

„За незрящия читател, една аудиокнига включваща гласове от различни народи е нещо по топло спрямо бездушните електронни гласове” добавя техния говорител.

За да се подсигури качеството на аудиокнигите, WeChat споделя, че изпраща всеки ред от текста на няколко различни потребители.  Аудиоклиповете се сравняват с помощта на сложна технология, при  която се избира  един с най-високо качество на звука, с оглед на точността и гладкостта на изказа.

Някои потребители изразяват притеснение, че книги създадени от микс от гласове може да са причина за незадоволително четене.

WeChat споделят, че е било  необходимо да се намери баланс между  намаляването на броя доброволци и завладяващото четене. „по някакъв начин, наличието на няколко гласа също помага на незрящите да почувстват топлината на обществото, като произтичаща от едно голямо семейство”.

Книгите са налични на страницата на кампаниятаhttp://tvd.gz.1251049471.clb.myqcloud.com/ и на WeChat акаунтите.

„Кампанията е прекрасен начин за практичното използване на социалните медии за доброто на обществото. Отнема малка част от  ежедневието на хората, но е успешен начин за постигане на удивителни цели” споделя др. Никола Чен, университетски професор и  потребител на WeChat от Хонг Конг.

Тя смята, на базата на своя опит, че кампанията може да изиграе още по-голяма роля  в обществото.

„Мога да си представя, че кампанията ще обслужва и по-широк кръг от възрастни, а също и деца от предучилищна възраст, задоволявайки нуждата им от аудио книги”.

Днес в Китай живеят над 12 милиона незрящи. Само 10 процента от тях четат Брайл. Аудиокнигите се приемат за завладяваща алтернатива на Брайловите текстове, обслужвайки нуждите на незрящите.

 

Източник:

 

http://www.scmp.com/news/china-insider/article/1678644/510000-wechat-users-donate-their-voices-online-audio-books-blind

Дата на публикацията:12 януари 2015 г.

Превод: Добрин Добрев

 

Редакция: Александър Велков