Национална програма за достъпност(НПД)

Националната програма за достъпност е национална програма, която ви помага да намерите квартира за своите нужди, оценена от независими експерти по утвърдени критерии.  Имотите имат съоръжения като парапети, рампи, достъпни душове, слухови линии и контрастни цветове. Използвайки НПД може да почувствате разликата между добрата и перфектната почивка. Ако имате различен вид подвижност или проблеми със слуха разгледайте националната програма. Списъка с обяснения на нашите лога са представени и описани по-долу.

 

Те са разделени на три категории:

За възрастни с ограничена подвижност

За незрящи

За хора със слухови проблеми

НПД в Отворена Британия

Сайта на Отворена Британия предлага списък с всички настоящи НПД членове и техните оценки.
Линк: http://www.openbritain.net/

Почивка на Британските острови

Годишния гид за почивки на Disability Rights UK включва оценените квартири на НПД

Девет лога за достъпност

-          За възрастни или гости с ограничена мобилност : ако може да изкачвате стълби, но перилата и дръжки за хващане ще го направят по лесно потърсете това лого.

-          Частично използващи инвалидни колички: ако имате проблем да ходите или може да изкачвате до три стъпала, или имате нужда да ползвате инвалидна количка в определени случаи това лого важи за вас.

-          Независимо ползване на инвалидна количка: сходно е с международното лого за ползващите инвалидна количка. Ако ползвате инвалидна количка и се движите сами потърсете това лого.

-          Асистирано използване на инвалидна количка: ако ползвате инвалидна количка или пътувате с приятел или член на семейството, който ви помага в ежедневните задачи, това лого важи за вас.

-          Лого за изключителен достъп: това лого присъства ако са  изпълнени изискванията за независимите и асистираните ползватели на инвалидни колички, но също и покрива по-сериозни критерии.

-          Хора с увредено зрение и незрящи 1: ако имате проблем да четете дребен шрифт и сте регистрирани като незрящ, имате слабо зрение или проблеми с него, квартири с това лого са подходящи за вас.

-          Хора с увредено зрение и незрящи 2: изключително ниво на обслужване и услуги, които ще са  подходящи за всеки със зрителни проблеми за  хора с леки проблеми до такива с пълна загуба на зрението.

-          Хора с увреден слух 1: ако имате известни проблеми със слуха или сте глухи, носите слухови апарати потърсете квартири с това лого.

-          Хора с увреден слух 2:  изключително ниво на обслужване и услуги, които са подходящи за хора със слухови проблеми от слаба загуба на слуха до пълна глухота.

Източник:

https://www.visitengland.com/plan-your-visit/access-all/national-accessible-scheme

Превод: Добрин Добрев

 

Редакция: Александър Велков