Знаците на белия бастун са масово непознати

в.Дневник
15 окт 2012 

Веселина Фотева

Градската среда е все още твърде недружелюбна към незрящите хора. Липсват редица условия за безопасно придвижване на хората със зрителни проблеми, а шофьорите масово не разпознават сигналите на белия бастун. За тези проблеми алармираха на пресконференция от Асоциацията на пострадалите 

при катастрофи, Българския червен кръст и незрящи. "Според официалните данни в Съюза на слепите членуват около 20 хил. души, но реалният им брой е много по-голям", каза редседателят на Асоциацията на пострадалите при катастрофи Владимир Тодоров. По думите му хората, които не искат да стоят затворени в домовете си, са принудени да се движат в "изключително агресивна среда".   

Днес е международният ден на незрящите хора. Датата се отбелязва от 1969г. с решение на Международната федерация на слепите. Идеята е да се привлече вниманието на международната общност към проблемите на хората с нарушено зрение. Големи трудности и несигурност създава липсата на звукова игнализация на светофарите, която да ориентира незрящите кога светлината е зелена и кога червена. Един единствен светофар в столицата – този на Централните хали, имал устройство, което се управлява от малко дистанционно. С него звуковата сигнализация се активира само когато незрящ искат да пресече и използва дистанционното, за да задейства звука. 

Шофьорите пък масово не знаели как да реагират, виждайки белия бастун на слепите пешеходци. Много от тях не давали предимство или ругаели пресичащите.

Незрящи участници в движението се оплакаха и от ниско поставени пътни знаци, тесни тротоари, на които "има място само за електрически стълбове", отворени врати на магазини, които се превръщат в опасна спирачка за човек, който не ги 

очаква, шахти и разбити плочки. Кучетата-водачи понякога не били допускани в супермаркети, институции, градски транспорт. Владимир Тодоров призова за повече разбиране и информираност за проблемите и особеностите на незрящите.

От Българския червен кръст припомниха, че ако близо да пътя стои човек с бял бастун, има няколко признака, по които околните могат да се ориентират какво действие иска да предприеме той. Ако бастунът е вертикално изнесен напред, това означава, че собственикът му възнамерява да пресича и очаква водачите да спрат, за да премине улицата безопасно. Ако пък бастунът е вертикално вдигнат на нивото на очите, значи има някакъв проблем и човекът се нуждае от помощ.

"Преди да се втурнете да помагате, първо попитайте. Слепите имат свои собствени ориентири в пространството", напомниха от червения кръст.

От Асоциацията на пострадалите от катастрофи посочиха, че има много жертви на пътни произшествия сред слепите хора, именно защото шофьорите не разбират знаците на белия бастун. "Не забравяйте, те разчитат, че вие виждате."